La Crida demana explicacions sobre un presumpte cas de discriminació a uns arquers amb discapacitat

La Paeria assegura que va ser un "incident puntual que s'ha exagerat" i no pensa rescindir el conveni amb el Club de Tir amb Arc Pardinyes

Redacció
24 de juny del 2017
Actualitzat a les 11:57h
Els dos regidors de la Crida per Lleida
Els dos regidors de la Crida per Lleida | Àlvar Llobet
La Crida per Lleida-CUP ha demanat explicacions a la regidoria d'Esports de la Paeria sobre un presumpte episodi de discriminació a uns arquers amb discapacitat física al Club de Tir amb Arc Pardinyes durant el 68è Campionat de Catalunya i 20è en Arc Adaptat, el passat 4 de juny. Segons el grup municipal, la Federació Catalana de Tir amb Arc ha obert un expedient informatiu al club lleidatà després que el Club de Tir amb Arc d'Olesa de Montserrat (Baix Llobregat) denunciés la suposada actitud discriminatòria del president del club de Pardinyes, Josep Brocal, assegurant que hauria posat problemes al grup d'arquers i els hauria menystingut pel fet de reclamar un accés segur a les instal·lacions amb les seves cadires de rodes.

Unes instal·lacions que són municipals arran d'un conveni signat entre l'entitat i l'Ajuntament de Lleida (2009 – 2034). La regidora d'Esports, Montse Parra, ha assegurat que va ser un "incident puntual que s'ha exagerat i en cap cas un acte de discriminació cap al col·lectiu" i no pensa rescindir el conveni amb el club. La Crida ha demanat a la regidoria d'Esports que aclareixi si "ha obert una investigació dels fets denunciats, si coneixia abans les condicions de difícil accés per a persones amb mobilitat reduïda al camp de Pardinyes i si va donar instruccions de millora al club". Segons la formació, el president del Club de Tir amb Arc Pardinyes hauria menystingut els arquers amb discapacitat d'Olesa de Montserrat amb paraules com "si voleu us ajudem a entrar i si no, marxeu" o "que voleu més drets que ningú".

El grup municipal també exigeix a la regidora d'Esports que expliqui "per què el Club Tir amb Arc Pardinyes no va complir amb les seves obligacions socials, a més de la possibilitat de rescindir el conveni amb l'entitat segons el que es derivi de l'expedient de la Federació Catalana".

Parra ha explicat que el Club de Tir amb Arc Pardinyes està pendent d'unes obres de millora i mentrestant mantenen la rampa d'accés de quatre metres amb grava, fet que dificulta el pas de les cadires de rodes. Malgrat això, la regidora assegura que durant el campionat hi havia un grup de voluntaris preparats per ajudar els quatre arquers amb discapacitat i que, un cop dins, les proves es van desenvolupar amb normalitat perquè totes les instal·lacions estan adaptades. Per això considera que es tracta d'un "incident lamentable" però que en cap cas es pot parlar de discriminació. Per tant, tampoc es planteja rescindir el conveni amb el club.

La Crida per Lleida-CUP recorda que la clàusula segona d'aquest conveni especifica: "Les condicions generals d'ús de les instal·lacions seran fixades per l'Ajuntament de Lleida mitjançant les instruccions corresponents; és responsabilitat del Club Tir amb Arc Pardinyes vetllar pel correcte compliment d'aquestes instruccions i de totes les normes d'obligat compliment per aquest tipus d'instal·lacions".

La clàusula cinquena especifica que "el Club Tir amb Arc Pardinyes es compromet a fer-se càrrec, sota la seva única responsabilitat, de totes les contractacions necessàries per a la realització de les activitats, així com també vetllar pel compliment de les seves obligacions socials i fiscals". I la clàusula sisena recull que "l'incompliment greu de les obligacions previstes en aquest conveni per part del Club Tir amb Arc Pardinyes podrà donar lloc a la rescissió del mateix, restant alliberat l'Ajuntament de Lleida de totes les obligacions contretes mitjançant aquest document, sense que es generi per aquest concepte cap dret indemnitzatori".