La Flama del Canigó encén avui les fogueres d'arreu dels Països Catalans

Des d'aquesta matinada centenars de voluntaris traslladen la flama per tot el territori | Barcelona celebra el 50è aniversari de l'arribada de la flama

Redacció
23 de juny del 2017
Actualitzat a la 13:13h
La Flama del Canigó, a coll d'Ares
La Flama del Canigó, a coll d'Ares | Adrià Costa
Després de tot un any guardada al Castellet de Perpinyà, aquesta matinada s'ha renovat la Flama del Canigó al cim de l’emblemàtica muntanya. Des d’allà, centenars de voluntaris i equips de foc la portaran arreu dels Països Catalans seguint diverses rutes. És tradició que la flama encengui les fogueres de la nit de Sant Joan i, any rere any, aquesta celebració ancestral simbolitza també la germanor entre els territoris de parla catalana.

En aquest mapa interactiu hi podeu trobar tots els municipis que rebran durant el dia d'avui la Flama del Canigó, així com l'hora d'arribada i l'entitat organitzadora: 



Enguany destaca especialment la Flama del Canigó de Barcelona, que celebra el cinquantè aniversari. L’any 1967 la flama va arribar a Barcelona i va ser rebuda per l’alcalde de l’època, el franquista José María Porcioles. Després, va tornar a la clandestinitat fins a l’arribada de la democràcia. Cinquanta anys més tard, la ciutat vol celebrar aquella primera arribada amb alguns elements de celebració diferenciats que li donaran la singularitat que mereix l’efemèride.

En concret, és previst que la flama arribi aquest migdia al Parlament de Catalunya, on serà rebuda pel president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, acompanyats del president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart. Des d’allà, serà traslladada cap a la plaça de Sant Jaume, acompanyada de la Cobla Sant Jordi Ciutat de Barcelona i amb la presència de l’Àliga de Barcelona i els gegants de la ciutat. És previst que a les cinc de la tarda comencin els actes previs davant de l'Ajuntament de Barcelona i del Palau de la Generalitat, que inclouran sardanes i tallers per a tothom.

A les sis es farà la rebuda oficial de la flama a càrrec de Jaume Asens, tinent d’alcalde de la ciutat, i Toni Ayala, que llegirà el missatge d'enguany. A les set del vespre, desenes d’entitats rebran la flama per encentre les fogueres dels seus barris. 

Principals rutes i centres de repartiment

Destaquen diferents rutes i centres de repartiment amb molts anys de trajectòria i que s'asseguren que la flama arribi a totes les fogueres del país. Les rutes més representatives –la majoria passen per coll d'Ares on aquesta tarda hi haurà un acte al punt que uneix el Vallespir del Ripollès- són la d'Igualada, que fa arribar la flama a la capital de l'Anòia; la de la costa, que des de Perpinyà arriba a Cotlliure i a diversos pobles de l'Alt i el Baix Empordà; les rutes d'Osona i el Ripollès (les podeu veure detallades aquí); la de les Terres de Lleida; la de Barcelona, de la mà d'Òmnium; la ruta de l'Ebre i la d'Arenys de Mar. 
 

 

Les rutes de la Flama del Canigó. Foto: Òmnium Cultural


D'entre els principals centres de repartiment destaquen Figueres, Vallgorguina, Sant Quirze del Vallès, Girona, l'Espluga de Francolí, Manlleu, Santpedor, Ripoll, Olot, Vinaròs, Sant Just Desvern o Sabadell. Enguany mereix una menció específica la ciutat de Reus, que distribueix la flama a les comarques del Baix Camp, el Tarragonès, la Conca de Barberà, el Baix Penedès i el Priorat. 

Homenatge al fotògraf Xavier Valls

En aquesta edició s’homenatjarà el fotògraf Xavier Valls, l’expresident d’honor de Tradicat i un dels fundadors d’aquesta entitat, que vetlla per la recuperació i la conservació de les tradicions populars catalanes. És per això que la postal commemorativa d'enguany, dissenyada per Toni Donada, va dedicada al fotògraf manlleuenc.
 

Totes les galeries de fotos de NacióDigital la Flama del Canigó

Totes les galeries de fotos de NacióDigital de Sant Joan

 

Arribada de la Flama del Canigó a Ripoll. Foto: Adrià Costa

 

Arribada de la Flama del Canigó al pati de l'Hospici d'Olot. Foto: Martí Albesa