Cultura vol aprofitar el patrimoni amb un centenar de propostes per a aquest estiu

L’oferta s’incrementa un 34% respecte el 2016 amb activitats adreçades a tots els públics arreu del territori | Es consoliden iniciatives com el Mercat de Santa Teca a Escornalbou, els concerts al fòrum romà d’Empúries i el cicle de música “La Pedra Parla” a Vallbona de les Monges

Imatge de l'espectacle
Imatge de l'espectacle | Departament de Cultura
Redacció
21 de juny del 2017
Actualitzat a les 18:35h
Com cada estiu, els museus, monuments i jaciments de la Generalitat de Catalunya, gestionats per l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura, s’omplen d’activitats adreçades a tots els públics. Sota el títol Viu el Patrimoni, l’Agència ha presentat l’oferta estival que, enguany, s’incrementa el 34% respecte el 2016, amb més de 90 activitats adreçades a tots els públics. Les activitat compten amb la coorganització, participació i col·laboració de les institucions i entitats del territori.

Aquest increment respon, com ha destacat el director de l’Agència, Àlex Susanna, a dos objectius estratègics: fer que la societat conegui i descobreixi el patrimoni cultural català, en aquest cas, a través de la programació d’activitats atractives que motivin la seva visita i augmenti la seva satisfacció, i per l’altra, impulsar estratègies de col·laboració amb els agents públics i privats del territori, gràcies a les quals es fan realitat aquestes iniciatives. “Tenim la convicció que el patrimoni està viu i l’hem de viure. Quina millor manera de viure’l que amb aquest conjunt d’activitats", ha ressaltat.  

El patrimoni cultural català ofereix escenaris únics per programar nous formats d’activitats culturals que connectin els diferents àmbits de coneixement i gaudi i ofereixin noves experiències al visitant. En aquest sentit, aquests darrers anys l’oferta cultural d’estiu s’ha diversificat amb noves iniciatives culturals i s’ha consolidat tant pel que fa a la programació com als usuaris. Durant el 2016, van assistir a alguna de les activitats 37.785 persones, un 44,55% més respecte el 2015, en què van ser 26.430. Aquest nombre d’usuaris va representar, el 2016, el 17% del conjunt de visitants durant el juliol i agost, quan es van enregistrar 215.178 visitants.

La programació vol mantenir aquesta tendència de creixement de públics. En aquest sentit, destaca l’impuls de nous formats que vinculen el patrimoni cultural amb les diverses arts i patrimonis. Amb l’objectiu de promoure aquest diàleg, s’han consolidat iniciatives com el Mercat de Santa Teca a Escornalbou; la celebració del Festival Eufònic d’Arts Visuals i Sonores de les Terres de l’Ebre al Castell de Miravet, o el Festival Grec de Barcelona al Museu d’Arqueologia, així com el projecte expositiu que organitza l’Agència a la Canònica de Santa Maria de Vilabertran amb Bòlid, Centre d’Art Contemporani de Girona. Enguany s’incorporen algunes novetats com la instal·lació de l’obra de Perejaume a la Cartoixa d’Escaladei o l’espectacle Olèrdola, la ciutat perduda, enguany inspirat en la Divina Comèdia de Dant.

La programació musical, majoritària

El gruix de la programació és musical. Destaca l’aposta de la Fundació Música Solidària per recuperar el Festival de Música de Santes Creus, que es va celebrar durant molts anys en aquest monument i era un referent del territori, així com els 25 anys de la Shubertíada a Vilabertran amb una programació molt especial. Altres festivals que se celebraran aquest estiu són el de Sant Pere de Rodes; el cicle de jazz del Museu d’Història de Catalunya; els concerts Fòrum romà d’Empúries i del Castell de Miravet, amb un cartell més enfocat al pop rock, o el cicle La Pedra Parla a Vallbona de les Monges, que ofereix tres concerts d’alta qualitat sota la direcció artística de Jordi Domènech. També destaca la incorporació al circuit del Festival Nits de Clàssica de Girona del Museu d’Art, que se suma al monestir de Sant Pere de Galligants, a la programació des de l’any passat.

Altres propostes que destaquen enguany són el cicle Divendres DiVins, organitzat pels Serveis Territorials del Departament de Cultura al Camp de Tarragona i que dona el tret de sortida, el 30 de juny, a la Cartoixa d’Escaladei i seguirà a Santes Creus, Escornalbou i al Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (MNAT).

Propostes per al públic familiar

Pel que fa al públic familiar, s’està treballant en una programació estable de tallers als museus i alhora en activitats itinerants pels monuments. Un exemple n’és l’activitat educativa de Mr. Stone, que s’ha anat implementant durant el 2016 en monuments com Santes Creus, Castell de Miravet i Sant Pere de Rodes, i el nou circuit de visites sobre contes i llegendes, que enguany es posa en marxa en els monuments de les terres de Tarragona amb l’objectiu de posar en valor el patrimoni medieval català. També destaca la programació infantil del MNAT, amb una clara vocació educativa, i la segona edició de Gastrokids&Familiria a Empúries, una jornada lúdica i cultural que vol apropar el jaciment a les famílies.

A la presentació d’aquest matí, també ha intervingut Antoni Madueño, director artístic de l’espectacle Divina Comèdia de Dant. L’infern de Mir Geribert, organitzat per l’Agència en el conjunt monumental d’Olèrdola. L’espectacle, que tindrà lloc els propers 30 de juny i 1 de juliol, a partir de les vuit del vespre, és participatiu i itinerant pels diferents espais del conjunt monumental a la descoberta de l’infern de Mir Geribert, i presenta un gran mapping projectat sobre una escultura i instal·lacions artístiques, en les quals intervenen més de d’una desena d’artistes del territori.