En Comú Podem reclama el suport del Congrés per millorar la seguretat dels agents forestals

La formació ha presentat una proposició de llei amb aquest objectiu, que compta amb el suport dels sindicats i de l'associació professional d'agents rurals ASPARC

Redacció
20 de juny del 2017
Actualitzat a la 1:11h
Moya i Vilà han presentat la proposta
Moya i Vilà han presentat la proposta | ACN
El diputat i la senadora d'En Comú Podem, Jaume Moya i Sara Vilà, han presentat aquest dilluns a Lleida la Proposició de Lleida que el Grup Confederal d'Unidos Podemos-En Comú Podem-En Marea ha portat al Congrés amb l'objectiu de millorar les condicions laborals i la seguretat dels més de 6.000 agents forestals i mediambientals que hi ha al conjunt de l'Estat. La formació ha comptat amb la col·laboració dels sindicats CCOO, UGT i CSIF i de les associacions catalana i estatal d'agents forestals per a la redacció del document, representants dels quals també han participat en la roda de premsa.

Segons Moya, el text abraça el seguit de demandes que "des de fa més de deu anys reivindica el cos" i, per això, ha fet una crida a la resta de partits amb representació al Congrés perquè la proposició de llei "pugui tirar endavant i, d'aquesta manera, posar fi a la inseguretat i el menysteniment que pateixen els agents, que desenvolupen una funció vital per la preservació del medi ambient i el paisatge, posant fins i tot en perill la seva vida", tal com va succeir el 21 de gener passat amb la mort a trets de dos agents rurals al municipi d'Aspa.

El document presentat per ECP reclama un marc jurídic adequat amb el qual els agents forestals i Mediambientals duguin a terme l'acompliment de les labors de policia, custòdia i vigilància mediambientals. També demana que es configurin com un servei públic d'intervenció i assistència en emergències que tinguin lloc en el medi natural o incidència sobre el medi ambient, incorporant-se, d'aquesta manera, als protocols del nombre d'emergència 112 de les seves respectives comunitats autònomes. En aquest sentit, la proposició de llei encomana a les respectives comunitats l'encaix "col·laborador i no subordinat" dels d'agents forestals amb la resta de cossos i forces de seguretat. Igualment, la proposta d'En Comú Podem emplaça al Ministeri de l'Interior la creació d'una comissió estatal per a la col·laboració dels cossos d'agents forestals i mediambientals del conjunt de l'Estat per unificar criteris d'identificació i dotació, entre altres.

Altrament, el text demana que l'exercici de les competències de policia mediambiental sigui prestat directament per les administracions públiques a través del cos d'agents forestals, no podent reservar el seu exercici a sistemes de gestió indirecta, la qual cosa, segons Moya "ha de garantir el servei públic eficient, especialitzat, proper i compromès amb el medi ambient".

La proposició de llei posa especial atenció a la pròpia seguretat dels agents forestals i, en aquest sentit, proposa que els afectius d'aquests cossos, en l'exercici de les seves funcions de policia i en aquells supòsits que s'apreciï conflictivitat, dificultat o risc per a la seva vida o integritat física, portin els mitjans de defensa personal proporcionals que estableixi cada administració autonòmica en l'exercici de les seves competències.

Els representants de CCOO, CSIF, UGT i de l'associació professional d'agents rurals ASPARC han afirmat que el crim d'Aspa va ser "la gota que va fer vessar el got", després d'anys de reclamar mesures per dotar de la seguretat que requereixen els respectius cossos al conjunt de l'Estat davant les agressions verbals i físiques que venen suportant. En aquest sentit, consideren necessari regular d'una forma més estricta l'accés a l'ús d'armes per part de caçadors i del conjunt de la societat i que les proves psicotècniques per obtenir el permís d'arma es dugui a terme des de l'administració pública i no des d'empreses privades, tal com planteja la proposició de llei. Així mateix, també demanen un major control per poder caçar en vedats de caça.

El coordinador de l'agrupació d'Agents Rurals de CCOO, Manel Vidal, ha aprofitat per reclamar a la Generalitat l'articulació amb la "màxima celeritat" de mesures de seguretat perquè el col·lectiu d'agents rurals "necessitem veure una llum al final del túnel per saber cap on anem, després del que va passar a Aspa". Vidal també ha exigit "justícia" per tal que es depurin les responsabilitats que s'escaiguin després que durant tants anys s'hagi fet cas omís de les reclamacions de protocols d'actuació o de seguretat dels membres del cos. "No és de rebut que les mateixes persones que durant 19 anys han estat obviant les necessitats de seguretats dels agents rurals, avui segueixin estan presents al comitè de salut laboral del cos, i ens referim especialment a l'inspector en cap del cos".

ECP, sindicats i associacions demanen el suport de tots els grups del Congrés

Jaume Moya ha explicat que després de registrar al Congres la proposició de llei, la voluntat d'ECP és que sigui admesa per la mesa de la cambra baixa durant el juliol per tal que pugui començar el debat entre els diferents grups perquè hi puguin fer les aportacions que considerin necessàries amb l'objectiu que el document s'acabi debatent al Congrés cap a l'hivern. El diputat, de la mateixa manera que els representants dels sindicats i associacions professionals, han fet una crida a tots els grups del Congrés participar en el debat de la iniciativa i a donar-hi suport.