L'acusat de matar i esquarterar un compatriota a Lleida nega els fets

El responsable de la investigació dels Mossos explica que es van trobar restes de sang de la víctima al pis de l'encausat i que aquest va sortir del país de manera "precipitada"

Redacció
19 de juny del 2017
Actualitzat a les 14:32h
Imatge de l'acusat durant el judici
Imatge de l'acusat durant el judici | ACN
L'acusat de matar i esquarterar un compatriota seu a Lleida, el 26 de juny de l'any 2011, ha negat els fets en la primera jornada del judici que se celebra aquesta setmana a l'Audiència de Lleida. L'acusat del crim, J. de los S., d'origen dominicà i de 39 anys en el moment dels fets, ha explicat que va reservar un bitllet d'avió per marxar d'Espanya al dia següent dels fets (tot i que no va aconseguir volar fins al 29 de juny de 2011) perquè s'havia quedat sense feina, no tenia papers i tenia una ordre d'extradició.

Nega que la seva intenció fos fugir i ha insistit que ni va matar, ni va esquarterar ni va llençar al riu la víctima, de 51 anys. "No puc reconèixer una cosa que no he fet", ha dit. També ha explicat que durant els quatre anys que va estar a la República Dominicana, fins que la Interpol el va detenir i va ser extradit a Espanya, ningú de la seva família el va informar que la policia el buscava. El responsable de la investigació dels Mossos d'Esquadra ha fet un relat detallat de tota la investigació i ha explicat que, entre d'altres, es van trobar restes de sang de la víctima al pis de l'acusat, al pis de la víctima i al tram d'escales que separa els dos pisos. A més, ha afegit, es van produir moltes trucades telefòniques la matinada del crim entre l'acusat dels fets i els seus familiars i l'encausat va fugir de manera "precipitada".
 
El cap de la investigació ha mostrat fotografies de les parts del cos trobades al riu Segre, entre la Mitjana i el pantà d'Utxesa, i ha establert una cronologia. Entre el 3 de juliol de 2011 i el 17 d'octubre de 2011 es van trobar diverses restes humanes pertanyents a la víctima, com ara extremitats o el crani. No s'ha trobat encara el tronc de la víctima i per tant, no s'ha pogut establir com va morir. De les investigacions, però, sí que asseguren que es pot concloure que l'acusat va matar l'altre home al pis de la víctima, a la tercera planta de l'edifici, i que després va arrossegar el cos sense vida de la víctima per les escales del bloc, fins al primer pis, on vivia l'acusat i on el va esquarterar abans de llençar les parts al riu.

Tant ell com altres agents dels Mossos d'Esquadra que van participar a la investigació dels fets i que també han declarat en aquesta primera jornada del judici han explicat que tant els dos pisos com les escales estaven "extranyament nets" tenint en compte que es tractava d'un edifici ocupat. Els agents de la policia científica que van recollir les proves i van fer la inspecció ocular ha explicat que la neteja havia estat superficial i que van poder trobar restes de sang no visibles a simple vista però sí amb reactius a la paret del pis de la víctima. Eren, han dit, restes de sang de la víctima 'per projecció' a la paret, és a dir, esquitxades. També van trobar restes de sang de la víctima sota les escales del replà, a la barana i al fregall que hi havia en una galleda d'aigua al pis de l'acusat.

L'altre acusat, per encobriment, que llavors sortia amb la seva germana, també ha declarat aquest dilluns i ha negat haver ajudat a fugir a l'acusat del crim i ha explicat que li va reservar el bitllet d'avió amb la seva targeta de crèdit i el va acompanyar a l'aeroport de Barcelona perquè li va explicar que havia de marxar perquè no l'extradissin. Responent a preguntes de la fiscalia, ha argumentat que en la seva primera declaració va dir que el seu cunyat havia matat la víctima perquè "volia marxar a casa" i sabia que només ho aconseguiria si deia això, que era el que es rumorejava entre els veïns i el que havia sortit als mitjans de comunicació.

En la primera jornada del judici han declarat en total una vintena d'agents, a més dels dos acusats. Està previst que la vista s'allargui fins divendres. Cinc dones (més dues de suplents) i quatre homes són els encarregats de decidir, al final de les cinc jornades i un cop escoltats tots els testimonis, si els acusats són culpables o no. La fiscalia demana gairebé tretze anys de presó (dotze anys i mig per homicidi i cinc mesos més per profanació de cadàver) a l'acusat del crim i dos anys de presó més pel company sentimental de la seva germana, O. C., de 34 anys en el moment dels fets, a qui acusa d'encobriment en considerar que el va ajudar a fugir del país.

L'acusat del crim es troba a la presó de manera provisional des del setembre de 2015, una mesura ordenada pel jutjat d'instrucció 1 de Lleida. L'home, que va negar també en la seva primera declaració ser el responsable del crim, va arribar al Centre Penitenciari de Ponent després que el govern de la República Dominicana, on va fugir i posteriorment va ser detingut, acceptés extradir-lo, a petició de la fiscalia al govern espanyol. La defensa demana l'absolució en considerar que no hi ha proves que demostrin que l'acusat del crim matés l'home. "Les proves recollides demostren qui era la víctima però no qui era l'acusat", ha dit, i ha afegit que podria ser alguna altra persona de l'edifici ocupat, on es traficava amb drogues, qui matés la víctima al pis de l'acusat per incriminar-lo, ja que havien discutit dies abans.

Cronologia dels fets

Segons l'escrit del ministeri públic, víctima i acusat vivien al mateix bloc d'un pis ocupat a Lleida. Es van barallar el 24 de juny de 2011 al carrer i va haver d'intervenir la Guàrdia Urbana. Segons la fiscalia, dos dies després, el 26 de juny, tots dos van discutir al tercer pis del bloc, on vivia la víctima, i l'acusat el va apunyalar fins matar-lo. Llavors, segons el ministeri públic, l'acusat del crim va arrossegar el cadàver escales avall fins al primer pis, on vivia ell, i va esquarterar la víctima amb una serra, introduint les parts en una maleta i bosses.

Segons la fiscalia, va llençar els trossos la nit del 26 al 27 de juny al riu Segre a l'altura de la Mitjana i ja de matinada va anar a demanar ajuda a la seva germana i a la parella sentimental d'aquesta. A la tarda li hauria confessat els fets també al seu nebot. Al dia següent, la germana i el cunyat el van acompanyar a l'aeroport del Prat i li van comprar un bitllet d'avió a la República Dominicana, on va volar el 29 de juny.

Els Mossos d'Esquadra van obrir una investigació després de localitzar el juliol de 2011 parts d'un cos surant al riu Segre i al pantà d'Utxesa. Concretament, el 3 de juliol de 2011 va aparèixer flotant al pantà d'Utxesa part de la cama esquerra de la víctima i al dia següent, part de la cama dreta. El 7 de juliol de 2011 es va localitzar al riu Segre a l'altura de la Mitjana, a Lleida, l'altra part de la cama esquerra i l'altra part de la cama dreta, així com el braç i la mà dreta de la víctima i el braç esquerra. El 17 d'octubre de 2011 es troba a la Mitjana el crani de la víctima i roba tacada de sang.

Arran dels fets, els Mossos van detenir quatre persones; dues germanes i el nebot del presumpte esquarterador i el company sentimental d'una de les dones, que van quedar en llibertat amb càrrecs. El suposat autor dels fets, també dominicà, va fugir del país, motiu pel qual es va ordenar contra ell una ordre internacional d'arrest, el 5 d'agost de 2011. Se'l va detenir el gener de 2015, es va demanar la seva extradició per ser jutjat a Lleida i finalment va arribar a Ponent el 4 de setembre de 2015. Va declarar al jutjat de guàrdia de Lleida que no va ser ell qui va matar l'home i va justificar la marxa al seu país per un assumpte relacionat amb els estudis. El magistrat, però, va ordenar el seu ingrés a presó de manera provisional.