Fossa comuna

La Generalitat obre al Pallars la primera fossa comuna de la Guerra Civil

Ho ha anunciat el conseller Relacions Institucionals i Transparència de la Generalitat, Raül Romeva

per Redacció , 19 de juny de 2017 a les 01:45 |
Raül Romeva, conseller de Relacions Institucionals | Adrià Costa
Aquesta informació es va publicar originalment el 19 de juny de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La Generalitat ha iniciat l'obertura de la primera fossa comuna de la Guerra Civil al municipi de Figuerola d'Orcau (Lleida), a la comarca del Pallars Jussà, tal com es desprèn del Pla de Fosses presentat pel Govern al gener, mentre que els resultats d'aquesta primera prospecció es presentaran el dimecres. Així ho ha anunciat el conseller de Relacions Institucionals i Transparència de la Generalitat, Raül Romeva, en una entrevista del 3/24, en què ha desvetllat que la Generalitat ja ha iniciat l'obertura d'una fossa comuna al Pallars Jussà.

L'únic municipi en el qual es localitza una fossa comuna recollida en el Pla de Fosses és Figuerola d'Orcau, ja que les actuacions a Gavet de la Conca (Lleida) se centraran en la recollida de restes òssies en superfície, segons el Pla de Fosses. Romeva també ha avançat que la Generalitat té identificades més de 500 fosses comunes de la Guerra Civil i el franquisme i té com a objectiu efectuar 42 accions sobre aquestes fosses i restes ossis abans que acabi 2017.


En paral·lel a l'obertura de fosses comunes la Generalitat també treballa en un banc d'ADN en el qual identifiquen genèticament als familiars dels represaliats, la qual cosa permet crear dues bases de dades: una que agrupa dades dels familiars i una altra de les restes òssies, que permetrà creuar les dades que s'obtinguin per avançar en l'entrega de cossos als familiars.
Per a Romeva, aquesta acció permetrà a la Generalitat "contribuir a la recuperació de la memòria històrica i a consolidar un país i una societat de pau", a més d'assumir la responsabilitat històrica que els correspon, segons ell.

 

 

Participació