Coca de Sant Joan

La recepta de la blocaire Dolors Mateu

Coca de Sant Joan
Coca de Sant Joan | Dolors Mateu
Dolors Mateu
18 de juny del 2017
Actualitzat a les 0:28h
Aquesta coca ja ha estat publicada amb anterioritat, però al tenir Sant Joan a tocar, he pensat que seria bo recordar-la.
 
Ingredients:
½ kg. de farina de força
100 gr. de sucre
1 c / p de sal
150cc. de llet
25 gr. de llevat premsat fresc
2 ous grans + 1 ou
1 c / p de ratlladura de llimona
3 c / s d'anís
3 c / s d'aroma flor de taronger
75 gr. de mantega en pomada
sucre
Fruites confitades
Ametlla crua pelada trossejada
 
En robot, o en un recipient si ho feu  a mà,  poseu la farina amb el sucre, la sal i barrejar bé.
Li afegiu el llevat dissolt completament en la llet temperada.
Barregeu bé.
Afegiu els ous i torneu a treballar bé la massa.
Ara la ratlladura de llimona, l'anís i l'aroma, treballant tot el conjunt.
Finalment incorporeu la mantega i amasseu bé, uns 8-10 minuts, fins que quedi una massa fina i sense enganxar-se als costats del recipient.
Tapeu amb un drap i deixem que dobli el seu volum.
 
Torneu a amassar un parell de minuts i dividiu la massa en dos, tres o quatre parts, segons vulguem la mida de la coca.
 
Olieu la taula de treball, poseu la massa i estireu amb un corró fins a donar la forma desitjada i d'un gruix de uns 2 cm. aproximadament.
Poseu a la safata del forn a sobre de paper de forn.
Pinteu amb ou batut amb una mica de sal.
Col·loqueu les fruites confitades, repartiu sucre al gust i ametlles per tota la coca.
Deixeu fermentar una altra vegada durant un parell d'hores o fins que dobli el volum en un lloc on no hi hagi corrents d'aire.
Coure al forn a 180º durant uns 10-12-15 minuts, o fins que estigui daurada.
Al treure-la del forn deixeu-la refredar damunt d'una reixeta.
 
NOTA: He posat els ingredients per ordre d'utilització, crec que és millor.
** L'aroma de flor de taronger es ven en ampolles petites i es troba en els comerços .
** Aquesta aroma li aporta olor i sabor, en cas de no emprar-se li podeu afegir una mica de ratlladura de pell de taronja.
** Mantega en pomada és la mantega tova, deixada a temperatura ambient
** Es pot fer la massa a mà o en robot, tant en un cas com en l'altre es posen els ingredients pel mateix ordre que us comento, la diferència està que un cop tots els ingredients estiguin junts i amalgamats s'haurà de pastar sobre del tauler de la cuina.
** Amb aquestes quantitats surt aproximadament 1 kg. de massa, es poden fer dues coques grans o bé 3-4 de petites.
** Jo deixo la massa a fermentar dins el forn (apagat) el més a prop de la llum encesa
c / p = cullera de postres
c / s = cullera sopera