El col·lapse de l'alberg de Lleida obliga una quarantena de temporers a dormir al carrer

L'Ajuntament de Lleida fa una crida a empreses i pagesos perquè facilitin allotjament als treballadors mentre l'alberg constata que una quarantena de persones dormen al carrer

Imatge de dos temporers
Imatge de dos temporers | ACN
Redacció
17 de juny del 2017
Actualitzat a les 15:01h
L'Ajuntament de Lleida ha constatat que s'han disparat els temporers que arriben a la ciutat buscant allotjament. Només en tres dies (12, 13 i 14 de juny) el servei municipal d'atenció als temporers va atendre el mateix nombre de persones que en les tres primeres setmanes de la campanya de l'any passat, 123.

A diferència d'altres anys, la majoria dels que arriben ara -més d'un 70%- tenen feina i molts són contractats a través d'Empreses de Treball Temporal (ETTs). Davant això, el tinent d'alcalde i regidor de Polítiques per als Drets de les Persones, Xavier Rodamilans, fa una crida a pagesos i empreses perquè compleixin el que marca el conveni i facilitin allotjament a les persones que contracten. Des de l'alberg que gestiona la Fundació Jericó asseguren que hi ha plenes 70 places reservades per a temporers i han comprovat que n'hi ha una quarantena més que dormen al carrer, tant davant mateix de l'alberg com a la plaça del Dipòsit.
 
Rodamilans ha assegurat que de les 63 persones que hi havia allotjades la nit de dijous a l'alberg, vint -el 30%- tenien contracte i estaven treballant fora de la capital del Segrià. Dijous l'Ajuntament es va reunir amb representants de la Unió de Pagesos, CCOO i UGT per exposar aquesta situació i demanar-los col·laboració per garantir que a totes les persones contractades per treballar a la campanya de la fruita se'ls ofereix un allotjament. I això es fa, diu, estudiant cas per cas. "Tots hem d'assumir la responsabilitat que ens pertoca", afirma el tinent d'alcalde, i afegeix que "si pensem que al conjunt de les comarques de Lleida hi ha uns 23.000 treballadors ni que ampliéssim les places de l'alberg fins a 200 o 300 sempre serien insuficients".

Fent aquesta crida l'Ajuntament vol evitar el col·lapse de l'alberg Jericó, des d'on també constaten que arriben més temporers que l'any passat i que molts no haurien de ser usuaris d'aquest servei perquè tenen feina. Un dels treballadors de l'equipament, Pedro Huezo, ha explicat que s'ofereix assessorament als temporers perquè sàpiguen que poden demanar a pagesos i empreses que els facilitin lloc per dormir quan els contracten. Tot i això, Huezo admet que n'hi ha molts que no s'atreveixen a fer aquesta exigència per por a perdre la feina.

Aquest dissabte al matí diversos temporers que eren davant de l'alberg han explicat que a les nits hi ha desenes de persones que dormen just davant de les instal·lacions a l'espera que des dels serveis municipals els autoritzin a passat la nit a l'equipament.

Des de la Crida per Lleida-CUP ja han denunciar aquest divendres que hi ha temporers dormint al carrer i en culpen la falta de llits disponibles a l'alberg. La formació insisteix a reclamar a la Paeria que habiliti un alberg municipal específic per a aquest col·lectiu.