Preus

Agricultura publica els primers preus de referència de préssec, paraguaià i nectarina

L'Observatori de Preus pretén ser una eina que augmenti la transparència del mercat

per Redacció, 16 de juny de 2017 a les 18:16 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 16 de juny de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El Departament d'Agricultura publica al seu web des d'aquest divendres i de forma setmanal, els preus de préssec, paraguaià i nectarina obtinguts en base a les informacions facilitades per les principals hortofructícoles, que representen un 90% de la producció de Catalunya. Aquests preus sectorials de referència de l'Observatori Agroalimentari de Preus de Catalunya per a la fruita de pinyol s'aniran complementant les properes setmanes per tal de donar la màxima informació i transparència al mercat. La publicació dels preus de referència per a la fruita de pinyol dóna resposta al compromís del Departament amb el sector per dotar, ja aquesta campanya, de mecanismes que facin més transparent la informació sobre l'evolució dels preus al llarg de tota la cadena.
 
Per arribar al dia d'avui s'ha hagut de fer un llarg camí que ha comportat modificar la llei del Pla estadístic de Catalunya 2017-2020 per a incorporar els preus dels productes agroalimentaris com a estadístiques d'interès de la Generalitat. Això els dóna el caràcter d'estadístiques oficials i estableix l'obligatorietat de facilitar dades per part dels operadors. D'altra banda, s'han establert els mecanismes estadístics que garanteixen la fiabilitat del sistema de captació de preus.


El sindicat Unió de Pagesos (UP) ha concretat que els preus són els de sortida de la central i no inclouen l'IVA, el cost de confecció, les comissions ni el transport; són preus mitjans ponderats i estadísticament representatius a Catalunya. El sindicat considera que disposar d'uns preus de referència reals és una eina bàsica per donar transparència al mercat, facilitar la presa de decisions dels gerents de les entitats econòmiques del sector, permetre a la pagesia comptar amb elements per valorar la gestió de vendes que fan centrals, cooperatives i organitzacions de productors a les quals el productor subministra la fruita, i facilitar a l'Administració i al sector dades reals i a temps per poder detectar situacions de crisi de preus.

UP considera que aquests preus de referència són positius per al sector perquè mostren una dinàmica totalment oposada a la situació de crisi de preus que va patir la fruita més primerenca d'enguany. A aquest fet han contribuït factors com l'increment de temperatures, que incentiva el consum i, per tant, fa créixer la demanda, una bona qualitat de fruita produïda, una millora dels preus de retirada en situació de crisi, així com disposar de mesures addicionals de retirada autoritzades per la Comissió Europea a causa del veto rus, i del mecanisme de transformació en sucs per a les retirades a beneficiència autoritzat pel Ministeri.


El sindicat espera que una vegada el Govern ha complert el seu compromís de posar en marxa l'Observatori de fruita dolça, els sectors de la fruita seca i dels conills també en puguin disposar el més aviat possible.

 

Participació