Els pagesos volen arrencar arbres per reduir la producció de pomes, enguany col·lapsada

La FCAC alerta que el mercat de la poma està saturat amb estocs de Golden "molt superiors als de fa un any"

Redacció
16 de juny del 2017
Actualitzat a les 10:14h
Imatge de la collita de poma a Lleida
Imatge de la collita de poma a Lleida | Arxiu
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha alertat que el mercat de la poma està "col·lapsat", amb poques operacions i amb estocs de Golden "molt superiors als de fa un any". L'organització ho ha constatat després de participar a la reunió del Grup de Contacte França-Itàlia-Espanya que es va aquest dimecres fer a Roma per analitzar el mercat de fruita de llavor.

Segons el responsable de fruita de la FCAC, Albert Capdevila, aquesta situació es deu a l'elevada producció de poma, sobretot de Golden, que se suma "a un mercat cada vegada més limitat perquè, a més del veto rus, estan sorgint problemes amb l'exportació als països del nord d'Àfrica causats per la crisi econòmica i el proteccionisme polític".

Demanen que es faciliti l'arrencada d'arbres per reduir la producció.
 
En concret, a FCAC ha sol·licitat que s'estableixin línies de suport per a l'arrencada en les explotacions d'arbres vells, que produeixen fruita de menor qualitat, com a mesura per reduir els volums que es posen al mercat. Igualment, afirmen, caldria una reestructuració del sector facilitant l'arrencada en les explotacions dels productors que passen a situació de jubilació.

Albert Capdevila argumenta que "aquestes mesures, juntament amb les previsions de descens de la producció en els principals països productors per a la pròxima campanya, podrien ajudar a descongestionar un mercat que es troba en situació crítica".

En concret, es preveu un descens de prop del 50% de la producció de poma a Polònia –principal país productor- en relació amb l'última campanya. A Itàlia, la disminució seria del 20%; a França, del 15%, i a l'estat espanyol i Catalunya, un 5%. En el conjunt de la Unió Europea, la collita se situaria en 8.966.000 tones de poma, un 30% inferior a la campanya passada.

La reunió d'aquest dimecres era preparatòria de la que s'està mantenint aquest dijous, també a Itàlia, i en la qual estan participant representants del Ministeri d'Agricultura dels diferents països productors així com Cooperatives Agroalimentàries d'Espanya i altres organitzacions sectorials amb l'objectiu de decidir les polítiques a seguir per fer front a la crisi del sector de la fruita.