Què està passant amb els socorristes de les piscines municipals?

L'enduriment de la normativa ha deixat molts professionals sense els requisits per exercir en els equipaments i els municipis amb poc marge per trobar nous tècnics a pocs dies de l'inici de l'estiu

Imatge d'una socorrista en una piscina
Imatge d'una socorrista en una piscina | Gencat
14 de juny del 2017
Actualitzat a les 12:06h
Diversos consistoris lleidatans estan preocupats per la campanya de piscines d’aquest estiu. El motiu; una nova normativa de salvament i socorrisme aquàtic que ha entrat en vigor aquest any i que ha reduït el nombre de professionals del sector atès que n’hi ha molts que no compleixen els requisits per poder exercir a les piscines com feien en anys anteriors.
L’enduriment de la normativa obliga tots els candidats a estar inscrits al Registre oficial de professionals de l'esport de Catalunya, un tràmit que només es pot formalitzar si es té una experiència mínima de dues temporades en una piscina municipal anterior al 2015 o bé un títol específic. D’aquesta manera, alguns dels que havien treballat fins l'estiu passat s'han trobat ara que tenen les portes tancades ja que se'ls hi exigeix tenir aquests nous requisits que a molts els hi manca.

Per obtenir el nou títol cal cursar un grau mitjà que els acredita com a socorristes i tècnics de salvament, una opció vàlida però que per molts arriba tard a causa de la immediatesa de l’obertura de les piscines. Per aquest nou títol es demana un total de 125 hores de pràctiques en piscines i 150 en platges. En aquest sentit, alcaldes dels municipis lleidatans lamenten que aquesta nova regulació s’hagi anunciat amb poc temps deixant sense marge de maniobra els consistoris, que contemplen haver de reduir horaris d’obertura dels equipaments en el cas que no trobin socorristes.

Especulació en els salaris

La situació ha generat, a més, en una creixent especulació dels salaris del socorristes, que veuen que poden treure’n rèdits davant de la reducció de personal qualificat per exercir les tasques a les piscines. Joan Talarn, alcalde de Bellvís, assegura que “s'estan apujant els preus de les hores en aquest servei i el fet afegit d'haver de sufragar els costos de l'allotjament dels mateixos a la localitat per fer més atractiva aquestes places”.

La Secretaria General de l'Esport ha hagut de sortir al pas de la polèmica i assegurar que no hi haurà problemes aquest estiu ja que entre 300 i 400 titulats estaran preparats per treballar, una afirmació que posen en dubte un grup d’alcaldes d’ERC, que asseguren que "si la Generalitat no concedeix una moratòria en l'aplicació de la normativa o permet que es reconeguin els currículums posteriors a 2015, molts alcaldes s'estan plantejant no obrir les seves piscines municipals i lliurar les claus d'aquests equipaments a la pròpia Direcció General de l'Esport perquè sigui aquest organisme qui es responsabilitzi de la seva obertura.