Detecten acomiadaments d'alguns temporers que van participar a les vagues de Seròs i la Granja

Els sindicats agrícoles demanen que no es criminalitzi al sector i que quan es produeixin tensions entre productors i treballadors se solucionin parlant i "amb coneixement"

Imatge de temporers en vaga
Imatge de temporers en vaga | ACN
Redacció
13 de juny del 2017
Actualitzat a les 17:35h
Almenys entre quatre i cinc temporers de la fruita que van participar a les vagues de Seròs i la Granja d'Escarp de fa una setmana han estat acomiadats i han hagut de marxar a buscar feina a d'altres zones com l'Aragó. Així ho ha pogut constatar el sindicat UGT segons ha explicat el representant de la secció d'agroalimentació, Antonio Rodríguez, que ha afegit que després de "sortir a la foto" de la protesta ja es podia preveure que això acabaria passant. Aquest dimarts s'ha reunit la Comissió Agrària en caràcter extraordinari després de les dues vagues de temporers i tant sindicats com inspecció de Treball i Administració han coincidit en destacar que han estat dos casos puntuals i que a partir d'ara caldrà parlar abans d'arribar a una situació similar. Pere Roqué, del sindicat de pagesos Asaja, ha lamentat que s'hagi criminalitzat el sector així com que "25 anys de campanyes de la fruita modèliques no es poden tirar per terra en dos dies".
 
Des de la UGT Antonio Rodríguez ha volgut deixar clar que les vagues de temporers no van ser convocades ni des del seu sindicat ni des de CCOO sinó que van ser sobrevingudes i ha remarcat que "la gent no es rebota perquè sí". En aquest sentit, ha afegit que els sindicats hi van anar perquè volien mediar entre treballadors i empresaris així com també els ajuntaments. Rodriguez ha assegurat que els temporers "tenen amenaces i se'ls diu que agafaran romanesos si no fan la feina". En qualsevol cas, ha volgut deixar clar que es tracta de casos puntuals, com els 4 o 5 temporers que han esta acomiadats per participar a les protestes.

Rodriguez aposta perquè se'ls faci arribar els noms d'aquesta minoria d'empresaris que paguen per sota de conveni per tal que els puguin enviar la inspecció de treball. Queda a una altra banda la problemàtica de l'allotjament, ha afegit Rodríguez, que ha demanat als ajuntaments de la Granja d'Escarp i Seròs que "prenguin nota" d'alguns punts on els temporers viuen en condicions precàries i per això els ha instat a "no mirar cap a un altre costat".

La subdelegada del govern espanyol a Lleida, Inma Manso, ha coincidit amb la problemàtica dels allotjaments que no estan en condicions però ha assenyalat que la garantia d'ofertar allotjaments en condicions no és competència del govern espanyol sinó que és de Catalunya. És per això que ha remarcat que a la mesa de la Comissió Agrària no es pot abordar aquesta qüestió. Si que ha insistit en demanar que quan es detecti alguna irregularitat s'avisi immediatament a la inspecció de treball però que quan es faci els temporers estiguin treballant al camp perquè sinó no poden actuar i això és el que els va passar en els casos de Seròs i la Granja d'Escarp ja que tots els temporers estaven a la plaça protestant.

Tan Pere Roqué d'Asaja com Jaume Pedrós d'UP han coincidit en remarcar que els casos d'aquests dies han esta puntuals i que no s'ha de criminalitzar el sector que prou malament ho està passant pels preus baixos a què s'està pagant la fruita.