Lleida posa en marxa l'oficina d'atenció als temporers

La Paeria aposta per treballar conjuntament amb sindicats i empreses, però també amb la xarxa d'entitats i voluntaris que any rere any col·laboren en el projecte

Redacció
13 de juny del 2017
Actualitzat a les 14:09h
Imatge d'un temporer a l'oficina
Imatge d'un temporer a l'oficina | ACN
L'Ajuntament de Lleida ha posat en marxa aquest dilluns l'oficina d'atenció a les persones temporeres que arriben a la ciutat per treballar a la campanya de la fruita, i de moment ja n'ha atès una quarantena. Una de les novetat d'enguany és que la gran majoria dels serveis que s'ofereixen i que ja seran operatius a partir de dimecres (dutxes, consignes, distribució d'aliments, bugaderia i rober) s'han centralitzat a l'antic convent de Santa Clara, després de la declaració en ruïna l'antic Mercat de Santa Teresa.

Tot i això, per a l'allotjament d'urgència se segueix derivant els temporers a l'alberg Jericó, mentre l'àpat del sopar es farà enguany al menjador social municipal. Una altra de les novetats és la col·laboració en l'àmbit sociolaboral que han establert la Paeria amb Unió de Pagesos, UGT i CCOO i també amb empreses agràries, que se suma a la tasca que es porta a terme un estiu més des de la xarxa d'entitats i voluntaris que participen en el projecte d'atenció a les persones temporeres a la capital del Segrià.
 
La regidoria de Polítiques per als drets de les persones de l'Ajuntament de Lleida ha presentat aquest dimarts el projecte d'atenció a persones temporeres 2017, la principal novetat del qual és que se centralitzen la majoria dels serveis a l'antic convent de Santa Clara, després que es declarés en estat de ruïna l'antic Mercat de Santa Teresa on en anys anteriors es prestaven serveis com els de dutxa, entre altres. D'aquesta manera, enguany els temporers poden disposar a Santa Clara dels serveis d'inscripció, dutxa, consigna, distribució d'aliments, bugaderia i rober. Per a l'allotjament d'urgència se segueix utilitzant l'alberg Jericó, mentre l'àpat del sopar s'oferirà al menjador social municipal a diferència de l'any passat en que se servia també a l'alberg.

Per la seva banda, el regidor de Polítiques per als drets de les persones, Xavier Rodamilans, ha destacat que Lleida vol ser modèlica en l'atenció als temporers" i, per això, un cop finalitzada la darrera campanya d'atenció els tècnics i membres de la xarxa d'entitats que hi participen busquen les debilitats per millorar-les amb vista a l'any vinent. En aquest sentit, des de la Paeria s'ha buscat enguany la implicació en el projecte des de l'àmbit sociolaboral d'Unió de Pagesos i dels sindicats CCOO i UGT, i també d'empreses agràries, amb l'objectiu d'evitar que molts temporers arribin sense un salari adequat o sense un allotjament on dormir.

La CUP demana que la Paeria faci una recepció institucional als temporers

La Crida per Lleida–CUP ha demanat aquest dimarts que la Paeria faci una recepció institucional al col·lectiu de treballadors temporers de la campanya de fruita a Lleida. La formació considera que "de la mateixa manera que l'Ajuntament rep a empresaris, congressistes o polítics, és de merescut reconeixement que es rebi d'una forma correcta a les persones que fan possible la collita". A més, des de la Crida-CUP asseguren que els temporers "es troben en una situació de vulnerabilitat molt gran, amb unes condicions laborals i de vida extremadament precàries mai ateses per l'administració local".

El grup municipal considera que el sector de la fruita "és un dels motors econòmics del municipi" i "no només en l'àmbit d'ocupació laboral, sinó que també ha potenciat els centres de recerca i suposa un atractiu turístic per la ciutat". En aquest sentit, la Crida-CUP defensa la necessitat de promocionar la fruita de Lleida "per la seva qualitat i per les garanties de ser fruita que garanteix la justícia social dels pagesos i temporers que la fan possible".