La Paeria demana la cessió de les finques de l'Horta que no es cultiven per fer-les rendir

En total es calcula que hi ha 374 parcel·les no cultivades

Redacció
12 de juny del 2017
Actualitzat a les 17:51h
Un instant de la comissió de l'Horta
Un instant de la comissió de l'Horta | ACN
L'equip de govern de la Paeria ha presentat a la Comissió de l'Horta l'estratègia de custòdia del territori que proposa per tal de donar una sortida a aquelles finques agràries que actualment no s'estan cultivant per tal de poder-los donar un ús relacionat amb l'àmbit agrari i no estiguin ermes. El tinent d'alcalde i regidor de l'Horta, Félix Larrosa, ha explicat que la voluntat és convidar els propietaris d'aquestes finques a cedir-les a la Paeria, que s'encarregaria de la seva gestió, per tal que altres persones interessades, ja siguin pagesos, emprenedors o en tot cas la mateixa administració, les puguin conrear.

Larrosa ha assenyalat que es tracta d'una iniciativa innovadora que té l'objectiu de facilitar la reducció de les finques que no es cultiven dins del municipi i, a la vegada, que s'hi recuperi el cultiu donant suport als agricultors actuals, o a les persones que es vulguin incorporar professionalment a l'activitat agrària per desenvolupar una activitat econòmica basada en l'agricultura. El regidor de l'Horta ha explicat que "amb aquesta proposta pretenem reduir la superfície agrària no cultivada de l'Horta de Lleida i promoure la seva recuperació ambiental i paisatgística, a més a més de facilitar que nous agricultors s'incorporin a l’activitat agrària professional".

La proposta de l'equip de govern va encaminada a prendre les primeres mesures per a que el 4% de la superfície de l'Horta que no està conreada ho estigui. D'aquesta manera, ha explicat el regidor, "la proposta pretén avançar en temes de comercialització, en la transformació del producte en forma comuna i en la promoció del producte local impulsant polítiques actives al voltant de l'emprenedoria agrària i la pagesia". Així mateix, ha indicat que no només es tracta de la creació d'un banc de terres, sinó que aquesta estratègia de custòdia del territori vol anar més enllà.

Larrosa ha destacat que s'han detectat un total de 374 parcel·les no cultivades a l'Horta de Lleida, aproximadament unes 621 hectàrees. Aquestes parcel·les, de les quals un 52% es troben a menys d'un quilòmetre de la trama urbana, disminueixen la qualitat ambiental i paisatgística de l'Horta i la ciutat, i també representen una pèrdua d'oportunitats per la potenciació de l'agricultura.

Per aquest motiu, la nova estratègia per a la custòdia agrària de les terres no cultivades de Lleida pretén, d'una banda, "minimitzar la superfície agrària no cultivada de l'Horta de Lleida, evitar l'impacte paisatgístic i social de les terres no conreades i promoure la recuperació ambiental i paisatgística de les terres no cultivades" i, de l'altra, "posar a l'abast dels emprenedors agraris finques per incorporar-se a l'activitat agrària i dels agricultors finques per poder ampliar les seves explotacions", ha subratllat el regidor de l'Horta.

La Paeria estudia bonificacions en l'IBI

​D'altra banda, l'Ajuntament de Lleida estudia aplicar bonificacions en l'IBI a aquelles construccions de l'Horta vinculades a l'activitat agrícola que fins ara estaven exemptes de pagar aquest impost però que a partir d'ara si l'hauran d'abonar, arran de la revisió que ha posat en marxa el Cadastre per tal de regularitzar la situació d'aquestes edificacions.