Comín inaugura el nou Hospital de Salut Mental Sant Joan de Déu de Lleida

El conseller de Salut destaca que el nou centre suposa "un pas molt important en quantitat i qualitat en el procés de transformació de la xarxa de salut mental"

Toni Comín ha inaugurat el nou centre
Toni Comín ha inaugurat el nou centre | ACN
Redacció
09 de juny del 2017
Actualitzat a les 19:06h
El conseller de Salut, Antoni Comín, ha inaugurat aquest divendres el nou Hospital de Salut Mental Sant Joan de Déu de Lleida, tot i que part de les instal·lacions ja van entrar en funcionament el 3 d'abril passat. Durant la seva intervenció, Comín ha afirmat que "avui és un dia històric per a la salut de Lleida i Catalunya" perquè aquest nou equipament "suposa un pas molt important en la quantitat i qualitat en el procés de transformació de la xarxa de salut mental del nostre país que té lloc aquest 2017".

El centre acull les unitats hospitalàries de salut mental (Subaguts, Alta Dependència Psiquiàtrica i Programa UAPE), fins ara ubicades al Centre Assistencial Sant Joan de Déu d'Almacelles (Segrià). L'equipament respon al nou model comunitari, tant pel seu disseny d'espais com per la ubicació en el territori que apropa els pacients a les famílies ja que moltes d'elles no s'hauran de desplaçar fins a Almacelles per visitar els seus familiars.
 
El conseller de Salut ha recordat que aquest any s'ha fet una dotació addicional de 70 milions d'euros per a la salut mental a Catalunya, tractant-se de l'increment pressupostari més gran de la història en aquest àmbit. En la Regió Sanitària de Lleida, aquest increment suposa més de 5 milions d'euros, dels quals la meitat es destinen a Sant Joan de Déu Terres de Lleida, i l'altra meitat a l'Hospital Universitari Santa Maria de Lleida. "Aquest increment ha de servir per millorar la qualitat de l'atenció per garantir la dignitat dels pacients i fer un model més comunitari", ha assenyalat Comín.

El conseller ha explicat que el nou centre "permet posar aquells llits que faltaven a la Regió Sanitària de Lleida". Però a més i d'acord amb el nou model comunitari, "aquestes places estan pensades en una lògica més comunitària, tant pel seu disseny d'espais com per la ubicació en el territori que apropa els pacients a les famílies perquè el procés de curació dels pacients es faci en el seu entorn social habitual", ha afirmat.

Per la seva banda, l'alcalde de Lleida, Àngel Ros, ha qualificat la inauguració del centre hospitalari com "un dia importantíssim des del punt de vista de la salut i en particular de la salut mental" per les comarques lleidatanes i, especialment, per aquelles famílies i persones amb problemes de salut mental, "ja que aquests s'aguditzen quan això implica el desplaçament del malalt fora de la ciutat".

En la inauguració del nou hospital de salut mental de Sant Joan de Déu de Lleida, Antoni Comín i Àngel Ros, han estat acompanyats del primer conseller de l'Orde Hospitalari de Sant Joan de Déu, Província d'Aragó-Sant Rafael, germà Eduard Ribes, entre altres autoritats.

El nou equipament

L'Hospital Sant Joan de Déu de Lleida acull les unitats hospitalàries de salut mental (Subaguts, Alta Dependència Psiquiàtrica i Programa UAPE), fins ara ubicades al Centre Assistencial Sant Joan de Déu d'Almacelles. El 3 d'abril ja va iniciar-se l'activitat a l'Hospital amb el trasllat del Centre de Salut Mental Infantil i Juvenil (CSMIJ) i de l'Hospital de Dia de Salut Mental Infantojuvenil (HDSMIJ).

En les properes setmanes, s'incrementaran els llits de salut mental de subaguts i d'alta dependència psiquiàtrica d'adults, així com les places d'hospitalització de dia infantojuvenil. La posada en funcionament del nou servei especialitzat de salut mental per a persones amb discapacitat intel·lectual (SEMS-DI) també està prevista properament.