La Plataforma d'entitats culturals referma el seu compromís amb la unitat de les col·leccions de Sixena

Alerten que "l'amenaça" judicial d'Osca que obliga a lliurar l'art encara hi és i per això aposten perquè les institucions catalanes continuïn "blindant" les peces

Redacció
08 de juny del 2017
Actualitzat a les 18:43h
Imatge de la plataforma defensat la unitat de la col·lecció
Imatge de la plataforma defensat la unitat de la col·lecció | ACN
La Plataforma d'entitats culturals de Lleida ha volgut posar de manifest aquest dijous el seu compromís en la defensa de la unitat de les col·leccions d'art provinents del Monestir de Santa Maria de Sixena que hi ha al Museu de Lleida i al Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC).

El portaveu de la plataforma, Xavier Quinquillà, ha recordat que avui fa un any que van presentar el manifest per defensar la unitat dels Museus i que des d'aleshores s'han aconseguit grans fites com que els institucions catalanes s'hagin sumat a la defensa de l'art i aquest s'hagi "blindat" amb accions com la transformació del Museu de Lleida en museu nacional. Des de la Plataforma però, s'ha alertat que "l'amenaça" del jutjat número 1 d'Osca ja que l'ordre d'execució de la sentència que obliga a lliurar les peces encara hi és. És per això, que Quinquillà ha apostat per seguir sumant i "fent pinya" entre societat civil i institucions.
 
Quinquillà ha destacat que després d'un any, "el compromís de les institucions amb els museus és absolut" i per això ha fet un balanç positiu del "revulsiu" que va suposar que la societat lleidatana s'involucrés en un "tema local i nacional" que va culminar el 14 de juliol amb la concentració al davant del museu que va servir per "fer pinya" amb les administracions que es van "mullar" a favor de l'art de Sixena. Una bona part dels membres de la plataforma s'ha concentrat aquest dijous al matí al davant de Museu de Lleida amb una pancarta on es podia llegir "Els museus no es toquen. Fem pinya pel museu".

La Plataforma d'entitats Culturals la conformen actualment 16 entitats de Lleida i està oberta a noves adhesions. Va néixer fa dos anys però no va ser fins fa un any que va presentar el manifest per defensar la unitat de l'art de Sixena als Museus de Lleida i el MNAC. Tot plegat va ser arrel de la sentència d'Osca que obliga a lliurar 44 peces d'art del Monestir de Santa Maria de Sixena que hi ha al Museu de Lleida i també per una altra sentència que obliga a traslladar els frescos romànics de mateix monestir que hi ha al MNAC, museu del qual ja en van sortir 51 peces l'any passat, que estaven en dipòsit i ara s'exposen a Sixena.