L'editorial infantil «La Fragatina» multiplica per 90 la seva facturació en cinc anys

Especialitzada en àlbums il·lustrats, exporta la meitat de la seva producció i els seus llibres es tradueixen en set idiomes

Imatge de l'equip de l'editorial
Imatge de l'equip de l'editorial | ACN
Redacció
04 de juny del 2017
Actualitzat a les 11:58h
Va néixer a Fraga i d'aquí prové el seu nom en honor a la dona de faldetes d'aquesta població. Ara fa dos anys, però, l'editorial especialitzada en àlbums il·lustrats va decidir ubicar-se a la capital del Bages, just l'any en què va fer un punt d'inflexió i va aconseguir consolidar la seva presència tan a nivell nacional com internacional. Actualment, l'editorial exporta la meitat dels seus llibres, que es tradueixen en set idiomes i tenen presència a gran part del món.

De fet, La Fragatina ha aconseguit multiplicar per 90 la seva facturació des de la seva creació, ara fa 5 anys, i ha passat de facturar 20.000 euros l'any 2012 a 1,8 milions l'any passat. Els seus responsables pronostiquen que aquest creixement continuarà, però no més enllà dels 3 milions, ja que això els obligaria a renunciar a la seva essència i no hi estan disposats.
 
A diferència de la majoria d'editorials infantils, La Fragatina crea els seus propis llibres, des de la idea i el text fins a les il·lustracions. Cadascun dels seus llibres és com "una petita obra d'art", on es combina el codi visual i el lingüístic i on la imatge ajuda a entendre el text i a anar més enllà. De fet, en un àlbum il·lustrat, el text i la il·lustració col·laboren junts per explicar una història. Segons ha explicat en una entrevista a l'ACN una de les sòcies de La Fragatina, Èrica Martínez, el valor dels seus llibres és que molt del contingut que es vol transmetre a l'infant es fa a través de la il·lustració.

"Tenim molta cura de les il·lustracions, del producte final, intentem treballar amb autors i il·lustradors de renom, però també oferim una oportunitat a autors i il·lustradors que comencen", ha explicat. En total, en aquests cinc anys, l'editorial ha treballat amb un centenar d'autors i il·lustradors d'arreu del món.

Entre els seus llibres, n'hi ha que s'han convertit en grans èxits. És el cas de "El ramat", del qual ja se n'han fet set edicions i s'ha convertit en llibre de lectura obligatòria a les escoles de Llatinoamèrica. "El ramat" treballa la importància del treball en equip i el concepte de l'egoisme a través de la història d'un nen que cada nit abans d'anar a dormir compta ovelles.

Un mercat en auge

"La gent prefereix explicar un conte als seus fills sense una pantalla pel mig". Aquest és el principal motiu que, segons els gerents de La Fragatina, explica que el mercat del llibre infantil no s'hagi vist molt ressentit per culpa de la crisi econòmica. De fet, Martínez explica que el mercat viu "un moment d'auge". "Cada cop hi ha més il·lustradors, més editorials, és un sector en creixement", ha explicat.

La seva editorial n'és l'exemple. Actualment, els llibres de La Fragatina es publiquen en set idiomes (català, castellà, basc, gallec, anglès, italià i portuguès) i es venen a gran part del món. De fet, l'editorial exporta el 50% dels seus llibres. Des de la seva creació, l'any 2012, han editat 250 títols i el ritme dels darrers anys és de 70 títols anuals.

El futur

De cara al futur, la Fragatina preveu obrir un local a Manresa que serveixi de magatzem, però també d'espai obert a la ciutadania i on es puguin explicar els seus contes. L'editorial també treballa per ampliar la seva presència al mercat anglosaxó. En total, la Fragatina preveu arribar a facturar 3 milions, però no vol anar més enllà d'aquesta quantitat, ja que això els obligaria a renunciar a la seva essència i asseguren que no estan disposats a fer-ho.