Una vintena d'escriptors participen al festival «El Segre de Negre», que homenatja Clara-Simó

L'esdeveniment incorpora un taller d'escriptura i s'obre a altres disciplines com el cinema i les arts escèniques

Clara-Simó ha estat homenatjada durant el festival
Clara-Simó ha estat homenatjada durant el festival | ACN
Redacció
03 de juny del 2017
Actualitzat a les 19:51h
Una vintena d'escriptors han participat al 2n festival literari El Segre de Negre, organitzat per Pagès Editors, una cita que permet als lectors descobrir les últimes novetats del gènere negre i policial a Catalunya i interactuar amb els seus autors. El festival ha homenatjat l'escriptora valenciana Isabel Clara-Simó, Premi d'Honor de les Lletres Catalanes d'aquest 2017, i ha presentat diverses novetats respecte a la primera edició. Per exemple, ha incorporat al programa un taller teòric i pràctic d'escriptura i també s'ha obert a altres disciplines com el cinema i les arts escèniques.
 
L'escriptora ha estat l'encarregada de tancar el festival amb una conversa pública amb l'escriptor d'Alpicat (Segrià) Llorenç Capdevila. L'escriptora ha volgut destacar sobretot el protagonisme creixent de les dones en la novel·la negra, com a autores i també com a personatges principals.

Precisament la directora de cinema Judit Colell ha participat aquest dissabte a la tarda a la taula rodona organitzada per analitzar la fructífera relació entre literatura i cinema negre. Ella és l'encarregada de preparar l'adaptació a la pantalla de les aventures de l'agent Anna Grimm, personatge creat per l'escriptora lleidatana Montse Sanjuan. Colell ha explicat que ara encara s'està treballant en el guió i en la recerca de finançament però confia que el treball -una pel·lícula per a televisió- es pugui veure ja durant el 2018.

Sanjuán ha assegurat que aquest és un projecte "molt engrescador". "És sorprenent pensar que la meva Anna Grimm estarà allà de carn i ossos, és curiós i em fa molta il·lusió", ha dit. L'escriptora, que és una de les impulsores del festival, també ha destacat l'atractiu que suposa per als lectors poder poder conèixer de prop els seus autors preferits a través d'aquest esdeveniment literari que es consolida a les terres de Lleida.

A la taula rodona sobre literatura i cinema negra també hi ha participat la cineasta lleidatana establerta a Manchester Neith Sentís, autora del curtmetratge "A l'ombra de la muntanya" projectat al festival. Prèviament s'ha dedicat una sessió als anuncis publicitaris relacionats amb el gènere negre.

El Segre de Negre ha reunit alguns dels principals exponents del gènere en català, amb noms com Andreu Martín, Margarida Aritzeta, Sebastià Bennassar, Jordi de Manuel, Emili Bayo, Salvador Balcells o Pep Coll. Aquest dissabte han presentat novetats la periodista Fàtima Llambrich ("Sense cadàver") i autors de Ponent com David Marín, Alexandra Quadrat i Ramon Usall. La novel·la d'Usall, "Seixanta-vuit", va ser un dels títols locals més venuts l'últim Sant Jordi, juntament amb "Tan tuyo como tu muerte" d'Emili Bayo. David Marín, autor de "Ciutat fantasma", s'ha encarregat també d'impartir el taller matinal de novel·la negra.

A més, durant el festival s'ha rodat el curtmetratge "L'escenari del crim" en algun indret secret de Lleida que a partir de demà diumenge el públic podrà intentar descobrir quan el treball es pengi a les xarxes socials. Una altra novetat és un concurs de microrelats per Twitter. Es tractava fer un tuit amb un microconte i l'etiqueta #micronegre. El guanyador s'endurà com a regal un taller a l'Escola d'Escriptura de Lleida.