Les morts de motoristes a les carreteres catalanes es dupliquen

Trànsit demana prudència durant el pont de Segona Pasqua, quan sortiran més de 500.000 vehicles

Imatge de dues motos accidentades
Imatge de dues motos accidentades | ACN
Redacció
03 de juny del 2017
Actualitzat a la 1:59h
La directora del Servei Català de Trànsit (SCT), Eugenia Doménech, ha llançat un "toc d'alerta" als conductors després que les morts de motoristes en accidents de trànsit en les carreteres catalanes s'hagin pràcticament duplicat enguany, passant de 8 a 15.

En declaracions als mitjans, Doménech, que ha comparegut al costat del comissari dels Mossos d'Esquadra Miquel Esquius, ha lamentat que set d'aquestes morts, gairebé la meitat, s'hagin produït totes en el mes de maig, el cap de setmana passat van morir tres conductors de vehicles de dues rodes, i ha indicat que les autoritats de trànsit estan "molt preocupades" per aquest col·lectiu.

Ha indicat que aquestes xifres contrasten amb les xifres globals de sinistralitat, que van a la baixa, ja que si en els primers cinc mesos del 2016 es van produir 65 morts en les carreteres, aquest any la xifra és de 51 víctimes mortals.

La responsable de Trànsit ha reclamat prudència en la conducció i ha apel·lat a la resta de conductors al fet que tinguin en compte la "vulnerabilitat" de les motocicletes, puntualitzant que en el 70% dels accidents mortals d'aquest col·lectiu va participar un altre vehicle.

Destinacions de costa

De cara al pont de la Segona Pasqua, ha explicat que 535.000 usuaris sortiran de l'àrea metropolitana de Barcelona entre les 15 hores d'aquest divendres i la mateixa hora del dissabte cap a destinacions principalment de la costa catalana: la Costa Brava (Girona) i la Costa Daurada, i ha tornat a demanar extremar la prudència en aquests dies d'especial mobilitat.

La tornada, que es preveu escalonat, es concentrarà principalment la tarda del dilluns, amb una previsió de 320.000 vehicles que tornin a la capital catalana i la seva àrea d'influència.

Els principals problemes es concentraran en l'autopista AP-7, especialment a la zona del peatge de La Roca del Vallès (Barcelona), i les vies d'accés a la costa com la C-32 nord, C-31, la C-65, la C-32 sud i l'N-340.

Davant aquesta previsió, ha demanat als usuaris de la via "responsabilitat, prudència i atenció plena", respectar les normes i els límits de seguretat i evitar el consum de drogues i alcohol per prevenir que es produeixin accidents.

La directora ha expressat que darrere de les xifres estadístiques hi ha persones, "famílies que sofreixen" i la gran majoria es podrien haver evitat.

Controls

Durant aquests tres dies, els Mossos d'Esquadra desplegaran 1.580 efectius per garantir la seguretat vial que realitzaran 1.275 controls en les carreteres: 329 d'alcohol i drogues, 265 de distraccions, 218 de casc i cinturó, 179 de velocitat, 155 de motos i 129 de transports.

Respecte a les distraccions al volant, principalment per l'ús del telèfon mòbil en conduir, la directora ha explicat que és un dels factors fonamentals dels accidents greus ja que és la principal causa en el 28% dels accidents amb víctimes i ha indicat que és un "problema".