La vaga d'examinadors afectarà un miler d'alumnes a Lleida

Els sindicats calculen que s'hauran d'anul·lar fins a 29.120 exàmens (1.456 proves per dia) i hi haurà entre 28.000 i 30.000 alumnes afectats

Redacció
02 de juny del 2017
Actualitzat a les 10:08h
Els examinadors han iniciat la vaga
Els examinadors han iniciat la vaga | ACN
Els examinadors de trànsit estan "tips" de les seves condicions laborals i econòmiques i han dit prou. Aquest divendres iniciaran una vaga que s'allargarà –de manera intermitent i sempre que no s'arribi a un acord- durant vint dies en els quals es calcula que s'hauran de suspendre 29.120 exàmens de conduir. A la demarcació de Lleida està previst que afecti un miler d'alumnes que tenien previst fer els exàmens en les properes setmanes. El col·lectiu fa temps que reivindica diverses millores però des d'UGT asseguren que, ara per ara, la més urgent és la pujada del complement específic pactat el 2015 fruit d'una batalla iniciada "fa deu anys".

La secretària d’Administració General de l’Estat de la UGT de Catalunya, Sílvia Faja, preveu un seguiment del 100% i espera que s'arribi a un compromís per "fer el mínim mal possible". El president de la Federació d'Autoescoles de Catalunya, Raül Viladrich, també calcula que el primer dia hi haurà una aturada total, especialment a les demarcacions de Lleida, Tarragona i Girona. A més, diu que, tot i que no les han xifrat, hi haurà pèrdues milionàries i reclama a la Direcció General de Trànsit que actuï i atengui les demandes del sector.

La UGT ha convocat la primera vaga del col·lectiu per aquest divendres però se'n preveuen més els dies 19, 20, 21, 26, 27 i 28 de juny, i 3, 4, 5, 10, 11, 12, 17, 18, 19, 24, 25, 26 i 31 de juliol. Reclamen millors condicions laborals però, sobretot, la pujada del complement específic que el sindicat va acordar amb la DGT. Faja assegura que fa deu anys que treballen per aconseguir-lo, que han tingut molta paciència i que ara han dit prou. "Ja vam aturar una vaga fa dos anys sota aquesta promesa que no han complert", recrimina. Si la situació no es resol, es calcula que durant els vint dies de vaga (sempre que els 112 examinadors catalans que hi ha la secundin) s'hauran d'anul·lar fins a 29.120 exàmens (1.456 proves per dia). Així doncs, hi haurà entre 28.000 i 30.000 alumnes catalans afectats, segons els càlculs dels sindicats.

"Nosaltres el que pretenem no és fer mal sinó que es compleixi el que ens van prometre, que va ser que ens pujarien el complement. Ara sabem que hi ha diners i cal que hi facin front", afegeix. En aquest sentit diu que des de la DGT els han comunicat que es pot assumir però assegura que "no hi ha voluntat política d'arreglar-ho". Malgrat això, el sindicat espera que la situació es recondueixi, s'assumeixin els compromisos i que les afectacions siguin les mínimes possibles.