Cervera declara el bisbe de Solsona persona «non grata» per les seves declaracions sobre l'homosexualitat

L'alcalde Ramon Royes assegura que les paraules de Novell són una "aberració" i acusa ERC de poca valentia arran de la seva abstenció

Redacció
31 de maig del 2017
Actualitzat a les 16:35h
L'alcalde de Cervera, Ramon Royes
L'alcalde de Cervera, Ramon Royes | ACN
El ple de la Paeria de Cervera ha declarat al bisbe de Solsona, Xavier Novell, persona non grata i instar al Parlament a fer el mateix en "defensa dels drets dels homosexuals". El text de la moció que ha presentat i defensat l'alcalde Ramon Royes arran de la glossa de Novell de fa dos diumenges quan va relacionar la "confusió sexual" de nois adolescents amb l'absència de la figura de pare, ha estat aprovat amb els vots a favor de 3 dels 4 regidors del PDeCAT, 1 de la CUP, i el del regidor no adscrit que forma part del govern i es va presentar pel PPC.

Les abstencions han estat les dels 2 regidors de MES, 1 del PDeCAT, 1 de SiF, 1 d'InSE, i 1 del PSC. En contra hi ha votat els 2 regidors d'ERC, que han considerat la mesura desproporcionada. Royes ha apel·lat a la "valentia de la classe política" per tirar endavant mocions com aquesta i ha assegurat que per a ell no ha estat ''agradable ja que en els darrers dies ha rebut insults i amenaces anònimes que ja ha posat en coneixement dels Mossos d'Esquadra.
 
Ramon Royes ha justificat la presentació de la moció pel fet que Cervera forma part de la Diòcesi de Solsona i les declaracions del bisbe tractant l'homosexualitat com un problema o una malaltia que s'ha de curar són una "autèntica aberració". En aquest sentit, el paer en cap ha fet referència a la gent que ha tingut una "tendència sexual diferent a la tradicional que durant dècades ha patit moltíssim", i per tant que amb això "no podem cedir de cap manera i hem de ser rigorosos".

Segons Royes, la declaració de Novell com a persona 'no grata' a Cervera té una "càrrega simbòlica molt important" perquè suposa una "sacsejada a tota una Església" des d'un municipi com Cervera. L'alcalde ha dit que vol ser també una invitació a la reflexió i que ha efectes pràctics suposa que "senzillament" ell com a paer en cap i els regidors que s'hi han sumat deixaran d'assistir als actes on hi hagi el bisbe, siguin o no siguin organitzats pel Bisbat.

Royes també ha volgut posar de manifest que presentar una moció d'aquestes característiques "no és agradable" i ha denunciat que en els darrers dies ha rebut "insults i amenaces" a través de les xarxes socials i per correu electrònic. L'alcalde ha posat en coneixement dels Mossos d'Esquadra aquestes amenaces però ha dit que molt probablement no tirarà endavant cap tipus de denúncia. En aquest sentit, el debat de la moció ha viscut moments de tensió quan els dos regidors d'ERC han manifestat que votarien en contra al considerar la declaració de persona 'no grata' desproporcionada. Royes els ha acusat de falta de valentia i ells han respost que no estan d'acord amb les afirmacions del bisbe però que creuen que una declaració d'aquestes característiques no servirà per res.

A la moció aprovada per 5 vots a favor, 6 abstencions i 2 vots en contra assenyala que la Paeria de Cervera es posiciona "sense ambigüitat" a favor dels drets i llibertats de les persones, entre ells la llibertat sexual i també les diferents formes d'entendre la família, inclosa la formada per persones del mateix sexe. En aquest sentit, fa referència a l'article del Full Diocesà del Bisbat de Solsona del 21 de maig de 2017, titulat 'Amor que esdevé fecund (1)' del bisbe Novell, on parlava de la família i ho feia insistint en la necessitat que la figura del pare i la mare estiguessin perfectament definides.

Segons la moció, les declaracions del bisbe de Solsona són homòfobes, anacròniques i vulneren els drets i llibertats de les persones. En aquest sentit entén que "hi ha un tracte discriminatori cap a les persones homosexuals" per part del bisbe, ja que ho relaciona amb una possible manca de la figura paternal, donant a entendre que l'homosexualitat és un problema, una desviació o un defecte de les persones.

D'altra banda, la moció es justifica partint de la base que les persones amb responsabilitats polítiques tenen l'obligació de "manifestar amb valentia i determinació la nostra posició clara i nítida a favor de la defensa dels drets de totes les persones sense distinció de raça, color, sexe, llengua, religió, opinió política, orientació sexual o de qualsevol altra classe". Així mateix, el text manifesta el màxim de respecte cap a les persones creients però el rebuig a aquesta manera de pensar i al discurs del bisbe de Solsona, ja que té una responsabilitat molt gran pel seu càrrec a l'hora de generar opinió.