L'alcalde de Solsona demana al bisbe Novell que faci una rectificació o disculpa pública

L'alcalde convoca tots els grups polítics per reformular la relació de l'executiu amb els actes que organitza el Bisbat

L'alcalde de Solsona, en roda de premsa
L'alcalde de Solsona, en roda de premsa | ACN
Redacció
29 de maig del 2017
Actualitzat a les 16:45h

L'alcalde de Solsona, David Rodríguez (ERC), ha explicat aquest dilluns en una compareixença davant dels mitjans de comunicació que la setmana passada va trucar personalment al bisbe Xavier Novell per demanar-li una "rectificació o disculpa pública" per les declaracions que havia fet en la glossa dominical on relacionava l'homosexualitat amb la manca d'una figura paterna. Rodríguez ha expressat que està "a l'espera" de la reacció del bisbe i ha aprofitat per tornar a "rebutjar frontalment" les opinions de Novell. D'altra banda, el batlle ha avançat que aquesta qüestió ha precipitat un debat sobre la relació de l'Ajuntament amb el Bisbat i ha anunciat que per Corpus -18 de juny- es faran paleses les accions que durà a terme el consistori. Amb tot, Rodríguez no ha avançat quina postura adoptaran, ja que, segons ha dit, la proposta es farà extensiva a la resta de forces municipals en una reunió "imminent".
Malgrat que el govern municipal de Solsona ja es va posicionar el passat dilluns 22 de maig a través de les xarxes socials en contra la glossa del bisbe Xavier Novell en què relacionava l'homosexualitat amb la manca d'una figura paterna, el batlle de la ciutat, David Rodríguez, ha tornat a verbalitzar aquest dilluns el rebuig "frontal" de la corporació davant de les "desafortunades manifestacions" del bisbe. Segons l'alcalde, "cap orientació sexual és confusa, com opina el bisbe, i cap persona ha de sentir-se atacada, sigui quina sigui aquesta orientació" i, per tant, "tota declaració en aquest sentit és ofensiva i discriminatòria, i ha de ser fermament rebutjada, reprovada i condemnada".

L'alcalde ha desvetllat que "després de constatar que el bisbe no s'esmenava" va trucar personalment Novell a mitjans de la setmana passada per "demanar-li una rectificació o disculpa pública". Rodríguez ha detallat que durant la conversa amb el bisbe li va preguntar "si tenia intenció de fer alguna rectificació de la glossa veient la repercussió que havia tingut i davant del fet que moltes persones i famílies s'havien sentit ofeses". "Si no tenia intenció de fer-ho, li vaig demanar que s'ho replantegés i procurés de fer-ho perquè no és bo per a ningú que la gent se senti ofesa", ha explicat Rodríguez, que també ha dit que el bisbe "es va comprometre a pensar-s'ho".

Rodríguez creu que la manera "més fàcil" d'entomar aquesta situació era que "l'alcalde li demanés privadament al bisbe que fes un gest, vista la relació que hi ha a la ciutat, que és obligada perquè ens trobem per moltes coses". L'alcalde ha dit que després d'aquesta conversa està esperant la reacció del bisbe i confia que "digui alguna cosa, tot i que no sé en quin grau ni quina mesura". De moment, des de la polèmica glossa que es va publicar el diumenge 21 de maig el bisbe solsoní no s'ha pronunciat.

Replantejament de la relació entre l'Ajuntament i l'Església

L'alcalde de Solsona ha explicat que, un cop s'ha debatut el tema dins del grup municipal d'ERC, es convocarà la resta de grups polítics amb representació al consistori "de forma imminent" per consensuar les accions que ha d'emprendre la corporació. Rodríguez ha dit que les paraules de Novell han precipitat un debat sobre la relació que ha de tenir l'Ajuntament amb el Bisbat i ha avançat que l'acte on es visualitzaran les accions que es prenguin serà per Corpus, el proper 18 de juny.

Amb tot, Rodríguez no ha volgut avançar quina posició prendrà l'executiu, ja que, segons ha dit, "primer hem de fer la proposta a la resta de grups municipals i consensuar-la". Tot i això, l'alcalde ha avançat que el bisbe no serà a Solsona per Corpus perquè serà fora i, per tant, "la seva absència d'alguna manera ens ajuda a pensar que no hi ha tanta urgència per decidir si convidarem o no el bisbe a la tribuna de la Plaça Major".

Rebuig al posicionament de la CUP

La CUP va entrar una moció d'urgència al ple municipal del divendres 26 de maig per rebutjar les paraules de Novell però també per demanar que no es convidés al perlat ni a cap representant del Bisbat als alces públics que organitzi el consistori, així com no assistir als actes religiosos organitzats pel Bisbat. El govern municipal (ERC i PSC) va oposar-se a la urgència de la moció i, per tant, no es va debatre al ple.

En aquest sentit, el batlle ha explicat que l'equip de govern en cap moment "ha defugit el debat", sinó que només "l'ha ajornat per tenir el marge de temps suficient per valorar totes les opcions". Rodríguez creu que la qüestió és "prou important" com per recollir el màxim de punts de vista possibles. D'altra banda, el batlle creu que "les declaracions ofensives o la demagògia política generen crispació i aquesta pot esdevenir violència".

Arran de la moció que va presentar la CUP, segons ha relatat el batlle, "es va generar una crispació innecessària que es esclatar en crits i violència verbal un cop finalitzat el ple". A més, el batlle també ha lamentat les "greus bretolades" contra el patrimoni monumental i el mobiliari urbà de la ciutat que han aparegut aquest cap de setmana a la ciutat. En concret, van aparèixer pintades a les portes de la Catedral i del Palau Episcopal amb pintura vermella on es llegia, entre d'altres, 'God is Gay' (Déu és Gai) i '666'. També van aparèixer pintades als fanals de davant del Palau Episcopal que aquest dilluns encara eren visibles.