Els hospitals i les escoles de Lleida declaren la «guerra» al tabac

La Unitat de Tabaquisme de Lleida atén cada any 300 noves primeres visites i suma 1.200 pacients des de la seva posada en funcionament

Una dona fuma una cigarreta
Una dona fuma una cigarreta | Adrià Costa
Redacció
25 de maig del 2017
Actualitzat a les 18:59h
Els 22 centres d'atenció primària de la Regió Sanitària de Lleida, l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova, l'Hospital Universitari Santa Maria i tots els centres educatius de la plana de Lleida, organitzen des d'aquest dijous i fins el 31 de maig centenars d'activitats de manera conjunta i coordinada amb motiu de la Setmana Sense Fum 2017. Totes les propostes uneixen la lluita contra el tabac i la promoció de l'activitat física com a factors de salut.

En aquest sentit, la tècnica de l'Agència de Salut Pública Anna Miranda, ha destacat que l'acte central i que tindrà lloc el darrer dia de maig serà la caminada "Menys fumar i més caminar", un recorregut urbà i accessible d'una hora per a tots els nivells que sortirà de la seu de la Creu de Roja de Lleida i en la qual els organitzadors esperen més de 200 inscrits. Les diferents activitats programades s'han presentat aquest dijous en el marc del 1r Simpòsium d'Actualitzacions en Tabaquisme de Lleida organitzat per la Societat Catalana d'Atenció i Tractament de Consum de Tabac (SCATT), que acaba de constituir la delegació de les comarques lleidatanes.
 
Miranda ha destacat que l'èxit de la Setmana Sense Fum d'enguany rau en la col·laboració de tots actors del sector sanitari institucional del territori: l'Agència de Salut Pública, l'Institut Català de la Salut, Gestió de Serveis Sanitaris, la Diputació de Lleida, l'Ajuntament de Lleida i la resta de consistoris lleidatans, entre altres.

1.200 pacients a la Unitat de Tabaquisme de Lleida

Per la seva banda, Francesc Abella, cap de la Unitat de Tabaquisme de l'Hospital Universitari Santa Maria de Lleida, ha explicat que fa 12 anys que la Unitat participa en la Setmana sense Fum assessorant les institucions implicades i ha destacat especialment la col·laboració amb l'atenció primària, "ja que permet arribar directament a l'usuari en la prevenció i tractament contra el tabaquisme". "A Catalunya, cada hora mor una persona per culpa del tabac, per tant requereix l'atenció de tots", ha sentenciat Abella. D'altra banda, ha recordat també que la Unitat de Tabaquisme de Lleida atén cada any 300 noves primeres visites amb un total de 1.200 pacients des de que es va posar en funcionament.

La infermera del CAP Primer de Maig de Lleida i coordinadora de Tabac de l'àmbit Lleida, Alícia Perera, ha explicat que per commemorar el 15è aniversari del programa d'Atenció Primària sense Fum s'han elaborat dues noves guies per deixar de fumar, una, adreçada a persones fumadores, i l'altra als professionals que les ajuden en el procés de deixar-ho. També ha detallat que els 22 centres d'assistència primària i hospitals de la Regió Sanitària de Lleida tindran una taula informativa i de sensibilització.

Així mateix, ha destacat altres activitats com ara xerrades per a adults en casals, centres esportius i centres de salut; la difusió d'informació en els diferents perfils de les xarxes socials, blogs i webs corporatives, així com en les pantalles de tots els centres sanitaris o l'edició d'un punt de llibre. Pel que fa als centres educatius, mitjançant tallers i jocs, s'abordarà de manera més crítica aspectes del tabaquisme com ara la influència dels amics, la llibertat d'escollir o els beneficis de no fumar.

Delegació de Lleida de l'SCATT

Finalment, la presidenta de Societat Catalana d'Atenció i Tractament de Consum de Tabac, Àngela Martínez Picó, ha mostrat la seva satisfacció per la recent creació de la delegació de Lleida de l'SCATT, amb Francesc Abella com a vocal. En aquest sentit ha ressaltat que el simpòsium celebrat aquest dijous al CAP Primer de Maig de la capital del Segrià és la primera de les iniciatives de l'SCATT a Lleida, amb l'objectiu de "formar en la vessant científica tots els professionals sanitaris, no només metges i infermers, sinó també psicòlegs i farmacèutics sobre la malaltia crònica del tabaquisme".