JARC adverteix del «perjudici» pels productors no permetre l'avançament de la sega del cereal

El sindicat lamenta el "canvi de criteri" d'Agricultura després que el 2015 sí autoritzés de forma excepcional l'inici de la collita per les condicions climàtiques

Redacció
22 de maig del 2017
Actualitzat a les 23:29h
Una màquina segant un camp de blat
Una màquina segant un camp de blat | Adrià Costa
JARC-COAG lamenta el "canvi de criteri" del Departament d'Agricultura en denegar l'avançament de l'inici de la sega del cereal a les Zones d'Especials Protecció per a les Aus (ZEPA) primerenques dels secans de Mas de Melons-Alfés, Segrià i Utxesa, tal com havia sol·licitat el sindicat fa deu dies. Des de JARC-COAG han expressat la seva "perplexitat" després que en la campanya 2015 Agricultura autoritzés la mesura de manera excepcional amb la condició que es respectessin els nius dels ocells que nidifiquen als camps de cereal "i ara, en les mateixes condicions, no es permet".

L'organització agrària considera que amb aquesta decisió "es provoca un perjudici als productors, que no poden adaptar-se a l'estat del cereal i collir en el moment òptim". Per això, JARC-COAG ha presentat noves al·legacions per poder segar abans de l'1 de juny "i evitar més pèrdues, tenint en compte que el 2015 no va haver cap problema amb els ocells que nidificaven als camps".
 
La direcció general de Desenvolupament Rural ha denegat la petició presentada pel sindicat fa deu dies argumentant que "una vegada feta la consulta a Medi Natural (ara Departament de Territori), l'avançament afectarà diferents espècies d'ocells, entre ells la calàndria i el sisó", segons han explicat des de JARC-COAG.

En el seu plantejament inicial, l'organització agrària va advertir que les condicions climàtiques d'enguany han afavorit que els conreus arribin aproximadament deu dies abans al seu punt òptim de collita. Per tant, "és necessari que la sega comenci abans del termini marcat pels compromisos de la mesura agroambiental del Pla de Desenvolupament Rural (PDR)".

Des de JARC-COAG lamenten que Agricultura "utilitzi un criteri totalment diferent per no concedir l'autorització i recorden que durant el 2015, "els pagesos van complir en tot moment la condició de respectar els ocells".