Moros i cristians es repten a la batalla després d'unes ambaixades «sobiranistes»

La tradicional festa de Lleida viurà la seva jornada gran aquest diumenge amb la guerra entre els dos bàndols

Redacció
20 de maig del 2017
Actualitzat a les 20:54h
Lleida ha viscut el primer dia dels Moros i Cristians
Lleida ha viscut el primer dia dels Moros i Cristians | ACN
La festa de Moros i Cristians de Lleida, recuperada fa ara 22 anys, és una de les més antigues documentades de l'Estat i el seu origen es remunta al segle XV. La festa, que durarà tot aquest cap de setmana, ha començat el dissabte al matí amb el vermut medieval i ha seguit a la tarda amb la primera disputa entre moros i cristians. A partir de les 19.30h les tropes del bàndol moro han arribat a la plaça de la Paeria per demanar la rendició de les tropes cristianes. Després de la disputa dialèctica, sempre en to satíric entre el comte cristià i el Caid Moro, els cristians han rebutjat l'oferta mora i s'han emplaçat a un enfrontament per la possessió de la ciutat de Lleida.

Enguany els textos de les Ambaixades han estat escrits per la periodista de Catalunya Ràdio, Roser Perera, que ha jugat amb l’actualitat utilitzant paral·lelismes entre el Procés català i el conflicte moro i cristià. Finalment no s’ha arribat a un acord i s’ha d’anar a la batalla.
El president de l'associació, Josep Lluís Gàzquez, ha recordat que els parlaments de les ambaixades i el text de la batalla són diferents cada any, així com l'alternança en les victòries, "un fet únic que només passa a Lleida".
 
El dia gran de la festa serà aquest diumenge amb l'entrada infantil i desfilada pels carrers de Lleida fins a arribar a la plaça Sant Joan on tindrà lloc la tradicional presentació de les bandes de música i el concurs. La festa continuarà amb una concentració de les comparses al darrera de la Porta del Lleó de la Seu Vella.

L'inici de l'entrada i la desfilada de lluïment es farà pel carrer Cavallers, avinguda Blondel i avinguda Madrid fins arribar a la Paeria. A les 21.30 h tindrà lloc la tradicional batalla de Moros i Cristians i els parlaments de les ambaixades al Pont Llevadís de la Seu Vella que enguany són obra de l’escriptora lleidatana, Montse Sanjuan. Així es durà a terme l’escenificació entre les tropes Mores i Cristianes, seguint la tradicional alternança de vencedors i vençuts els Moros tornaran a ocupar la Ciutat, posant fi a l’ocupació Cristiana i als actes de la XXII Festa de Moros i Cristians de Lleida en mig d’actes festius i un castell de focs.