L'EMU aprova la formulació dels comptes del 2016 amb un resultat positiu de mig milió

L'Empresa Municipal d'Urbanisme redueix l'endeutament en 2,6 milions i realitza vendes de solars per valor d'1 milió

Redacció
15 de maig del 2017
Actualitzat a les 21:47h
Imatge del consell d'administració
Imatge del consell d'administració | Paeria
El Consell d'administració de l'Empresa Municipal d'Urbanisme (EMU) de Lleida ha aprovat aquest dilluns la formulació dels comptes del 2016, amb un resultat positiu de mig milió d'euros i una reducció de l'endeutament en 2,6 milions d'euros. La presidenta de l'organisme i tinenta d'alcalde de la Paeria, Montse Mínguez, ha posat de relleu que l'empresa ha efectuat vendes de solars per valor d'1 milió d'euros, "fet que mostra un canvi de tendència en el mercat", i continua impulsant accions en matèria d'habitatge adreçades a les famílies en situació de més vulnerabilitat".

Al tancament de l'exercici 2016, l'Empresa Municipal d'Urbanisme de Lleida gestionava 497 habitatges, dels quals 246 eren propietat de l'EMU; 9, de l'Ajuntament de Lleida, i 242, de propietaris privats, que són els que formen part de la Xarxa de Mediació de Lloguer Social. Altrament, el Consell d'Administració de l'EMU també ha aprovat el plec de condicions per a la contractació del servei d'auditoria dels comptes anuals de l'empresa per als exercicis 2017, 2018 i 2019.
 
Mínguez ha destacat que l'EMU segueix impulsant accions en matèria d'habitatge adreçades a les famílies en situació de més vulnerabilitat. "Un dels principals objectius de l'EMU en aquests moments és donar solució a la manca d'habitatge que, malauradament, pateixen encara famílies de la ciutat, que no poden assumir els lloguers de mercat", ha remarcat la tinenta d'alcalde.

L'Oficina d'atenció a persones amb problemes de pagament de lloguer i hipoteca de Lleida, ha atès des de l'any 2013, quan es va posar en marxa, un miler de persones (21,5% per deutes de lloguer o hipoteca, el 7,1% per acolliment familiar i el 9,2% demana informació sobre el procés). Durant el 2016 en va atendre 194.

Un altre dels organismes adreçats a facilitar un habitatge digne a les persones amb més dificultats participat per l'EMU, la Paeria i la Generalitat, és la Mesa d'Emergències. També des de la seva posada en funcionament el 2013, la Mesa ha adjudicat 236 habitatges, en el 66,6% són casos d'emergència social i en el 33,4% es trobaven en una situació social greu. Durant el 2016, les entitats bancàries van cedir a la xarxa d'habitatge municipal 51 habitatges i l'Oficina Local d'Habitatge va tramitar 1.889 expedients d'ajuts de lloguer. Pel que fa al registre de sol·licitants d'HPO, hi ha 1.860 inscrits.

ERC lamenta que l'EMU "no faci cap esforç per recuperar els quasi 22 milions d'inversió recuperables del Pla de l'Estació"

El grup municipal d'ERC-Avancem, que ha votat en contra de la formulació dels comptes 2016, ha expressat la seva insatisfacció amb la tasca que l'EMU està duent a terme ja que "prioritza les seves tasques segons la necessitat de l'equip de govern i no la dels ciutadans". Durant el Consell d'administració, el republicà Josep Maria Baiget ha preguntat quines tasques està duent a terme l'EMU per tal de recuperar els quasi 22 milions invertits en el Pla de l'Estació.

"Ens trobem que tenim 21.9 milions d'euros, que són de la ciutat i que hauríem de recuperar per invertir-los en millorar i potenciar el Pla de l'Estació, el comerç de proximitat i en definitiva el centre de Lleida, la qual cosa permetria una mobilitat de qualitat i ens trobem que l'EMU actua amb molta passivitat i no està realitzant cap acció per recuperar aquests diners i dinamitzar la zona", ha apuntat Baiget.

ERC-Avancem considera que "si l'EMU mostrés interès en recuperar aquests diners, no faria falta que la Paeria invertís cada any quasi 5 milions d'euros per donar viabilitat a i salvar els comptes de l'empresa municipal", recursos que es podrien destinar a altres àmbits.

Els republicans també han votat en contra l'aprovació del plec de condicions per la contractació del servei d'auditoria dels comptes anuals de l'EMU per als tres pròxims exercicis perquè consideren que "l'abast de clàusules per a que una empresa pugui concursar és excessiu la qual cosa comporta un dirigisme a molt poques per no dir a una sola empresa auditora".