L'Hospital de Santa Maria de Lleida, premiat per una recerca sobre l'artrosi

El centre ha rebut el guardó BioIbèrica | És un reconeixement als professionals de l'hospital en el marc de les XXVII Jornades de Medicina Física i Rehabilitació

Redacció
15 de maig del 2017
Actualitzat a les 17:31h
Imatge de l'equip del Santa Maria premiat
Imatge de l'equip del Santa Maria premiat | Hospital Santa Maria
Els professionals de l'Hospital Universitari de Santa Maria de Lleida han rebut el premi Bioibèrica al millor treball de recerca en artrosis a les XXVII Jornades de Medicina Física i Rehbilitació. Coordinat pel doctor Jordi Colomina del servei COT i presentat pel doctor Lluís Mambrona del servei de rehabilitació, i amb el lema "Pròtesi total de genoll: primer millor, després més ràpid", el treball porta per títol: "Implementació d'un programa de Recuperació Intensiva en artoplàstia primària de genoll".

Els bons resultats obtinguts amb un 100% dels pacients van poder seure i un 97,5% van caminar les primeres 24 hores després de la cirurgia (58% el mateix dia de la intervenció i un 38,5% a les vuit hores del matí següent). El 47% va poder baixar i pujar escales al dia següent a la intervenció i el 99% a l'alta. El dolor no va superar el 3,4 d'escala visual-analògica (EVA) graduada numèricament per valoració de la intensitat del dolor i les complicacions greus van ser inferiors al 2%. L'estada hospitalària va ser de 4,5 dies de mitjà (prèvia 6,8) i la satisfacció global amb el procés va ser excel·lent (66%), bona (31%), regular (3%) i deficient (1%).

La metodologia que es va fer servir és l'estudi longitudinal prospectiu en 157 pacients entre juny i desembre de 2016 comparant-ho amb dades de 2014. Un mostreig consecutiu sense exclusions, de tots els pacients operats d'artoplàstia primària de genoll en el període de juny a desembre de 2016.

L'artrosi de genoll és altament prevalent en el nostre àmbit i l'artoplàstia de genoll és la cirurgia més realitzada per tractar-la. El programa de recuperació millorada o intensiva és un nou sistema de gestió pre-peri-post-operatori en cirurgia portèsica, en el qual es fa especial èmfasi en l'educació, la prehabilitació i l'empoderament de pacient. Aquest es converteix en protagonista del procés, fent-lo més responsable i actiu en la seva recuperació.

Al treball també hi han participat els professionals Albert Bigordà, Eva Ribó, Maria Aguilà, la doctora Reis Drudis, i el doctor Francesc Pallisó. Cal destacar que el Programa de Recuperació Millorada optimitza els resultats clínics i funcionals, redueix les despeses globals i presenta altes taxes de satisfacció.