Endesa accepta les primeres autoliquidacions de deute dels veïns de la Vall Fosca

Destaca el cas d'una veïna de la Pobleta de Bellveí a qui la companyia li ha donat la raó permetent-li autoliquidar 166 euros tot i que li'n demanava 4.339 | Els veïns consideren aquest fet com "una gran victòria"

Els veïns afectats, en roda de premsa, aquest dijous al migdia
Els veïns afectats, en roda de premsa, aquest dijous al migdia | ACN
Redacció / ACN
11 de maig del 2017
Actualitzat a les 19:25h
Un grup de veïns afectats pel conflicte elèctric de la Vall Fosca amb Endesa han anunciat aquest migdia, en una roda de premsa feta a les dependències de l'Ajuntament de la Torre de Cabdella, que la companyia elèctrica ha començat a reconèixer com a procedents les primeres reclamacions dels veïns que van autoliquidar el seu deute real des de 2009 en base al contracte de la llum de 1927. 

Destaca el cas d'una veïna de la Pobleta de Bellveí a qui la companyia li ha donat la raó permetent-li autoliquidar 166 euros, quan en un principi li'n reclamava 4.339. Aquest fet és considerat pels veïns com "una gran victòria". Animats per la CUP de la Vall Fosca, prop d'una trentena de veïns van decidir desentendre's de l'acord entre el consistori i Endesa i van decidir ingressar l'import que ells creien correcte fent una autoliquidació.

La companyia, a comptagotes, els ha anat contestant. La resposta més "clara i contundent" l'ha fet arribar a aquesta veïna de la Pobleta, a qui ha comunicat que accepta l'autoliquidació de 166 euros i que li retornarà els diners abonats de més, donat que l'ingrés era superior a aquesta quantitat. 
 

Primer pla de la carta que Endesa ha enviat a una veïna de la Pobleta de Bellveí. Foto: ACN


La formació cupaire ha sol·licitat també que es deixi sense cap valor ni efecte l'acord de 12 de gener de 2017 signat entre l'ajuntament i la companyia Endesa, de reconeixement de deute. La CUP el considera "nul de ple dret" i "greument perjudicial" per a l'interès públic. La formació ha donat a conèixer que el consistori va negociar amb Endesa finançar el deute de les factures de l'enllumenat i dependències municipals, assumint un deute de 260.574 euros i renunciant a futures reclamacions en cas que es demostrés la validesa del conveni de 1927.

La CUP ha afegit que "prèviament a la signatura de l'acord, en data 31/12/2016, l'Ajuntament de la Torre de Cabdella ja havia pagat a l'empresa la quantitat de 16.193 euros". La formació lamenta que de cap d'aquestes decisions ha estat mai informada en el ple de l'ajuntament.

Mediació de la Generalitat

Aquesta mateixa setmana l'Agència Catalana del Consum (ACC) va apostar per resoldre a través de la mediació i l'arbitratge la problemàtica que enfronta els veïns de la Torre de Cabdella amb Endesa en relació a l'IVA que han de pagar pel consum elèctric. Consum va considerar que alguna de les clàusules incloses en els acords signats entre alguns veïns i la companyia "podria ser abusiva".
 

Dos veïns de la Vall Fosca repassen la carta enviada per Endesa. Foto: ACN


Per això, des de Consum s'aposta per la medicació i l'arbitratge per resoldre el conflicte entre ambdues parts, ja que de la mateixa manera que el Ministeri d'Hisenda, entenen que Endesa hauria de facturar l'IVA del contracte col·lectiu del 1927 per la cessió de terrenys comunals i no aplicar-la damunt de la tarifa regulada que fixa el Preu voluntari per al petit consumidor (PVPC), tal com defensava Endesa i va establir la sentència del TSJC.

Els veïns de la Vall Fosca s'han mostrat favorables a aquesta mediació i arbitratge per resoldre les discrepàncies entre ambdues parts. Els veïns confien que entre la resposta d'Endesa a una veïna i l'arbitratge s'acabi resolent correctament el conflicte.