Fauna

Vallcalent estrena un làser pioner a Espanya que ajuda a recuperar els animals electrocutats

Endesa ha cedit l'eina, que val 5.000 euros | El centre centralitzarà des d'aquest any doncs els casos d'ocells electrocutats de tot Catalunya

per Redacció, 10 de maig de 2017 a les 19:13 |
Un xoriguer ferit rebent el tractament del làser | ACN
Aquesta informació es va publicar originalment el 10 de maig de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Els tècnics del Centre de Fauna Salvatge de Vallcalent, a Lleida, estan recuperant aquesta setmana un xoriguer petit electrocutat gràcies a un nou dispositiu làser cedit per Endesa. La companyia l'ha adquirit per 5.000 euros en el marc del seu pla de conservació de la biodiversitat. El de Lleida és l'únic centre de fauna a tot Espanya que disposa d'aquesta tecnologia innovadora que consisteix en aplicar llum làser a la zona afectada per facilitar el procés de cicatrització i recuperació de l'animal que ha estat electrocutat. El centre centralitzarà des d'aquest any doncs els casos d'ocells electrocutats de tot Catalunya.

Fins ara, anualment arribaven al centre de Lleida uns 150 animals electrocutats, la majoria d'ells morts. L'any passat només quatre van arribar vius. El coordinador del Centre de Fauna Salvatge Vallcalent, Joan Alàs, ha explicat que sense el tractament làser l'èxit de recuperació dels animals electrocutats és gairebé nul i per tant espera que gràcies a aquesta tècnica els pocs que arribin vius els puguin salvar.
El procediment que se segueix ara quan arriba un ocell electrocutat és aplicar-li el làser sobre la zona afectada per parar l'evolució de la ferida. Després es segueix el tractament amb antibiòtic i l'animal s'acaba de recuperar al centre de Vallcalent. "El làser ajuda a parar la necrosi i a recuperar les cèl·lules vives", explica Alàs.


Amb la tecnologia làser, s'havien fet proves fa un parell d'anys en un trencalòs i una àguila daurada de Vallcalent en una clínica externa. "Com va anar bé vam decidir dotar-nos d'un aparell per poder tractar al mateix centre totes les aus que arribessin que haguessin patit una electrocució", ha explicat Alàs.

De moment enguany han arribat vius al Centre de Vallcalent quatre aus electrocutades tot i que una va acabar morint abans de rebre el tractament. Una altra el va començar a rebre però finalment va morir a causa de la gravetat del seu estat, la tercera s'ha pogut salvar gràcies al làser que ha aturat el seu empitjorament tot i que no podrà tornar a volar i l'última, que estava rebent tractament aquest dimecres, està millorant molt i els tècnics creuen que es podrà recuperar al 100%.


L'experta en biodiversitat d'Endesa, Inma Ordóñez, ha explicat que hi havia l'opció de comprar altres aparells més petits i facilitar-ne un a cada centre o comprar un de prestacions superiors i centralitzar els casos en un sol centre. Finalment, es va optar per la segona opció perquè l'aparell era millor i així, des de Lleida es donarà servei a tot Catalunya. Des d'Endesa no descarten però, adquirir-ne més si aquest primer dona bons resultats.

 

Participació