L'augment de les preinscripcions a P-3 deixa 17 nens sense escola a Balaguer

La conselleria tirarà endavant una nova línia a Gaspar de Portolà, però les famílies afectades rebutgen aquesta oferta atès que els seus fills van a la llar d'infants de Vedruna | El director territorial, Miquel Àngel Cullerés, assegura que el centre públic és el que té major capacitat per assumir el nou grup

10 de maig del 2017
Actualitzat a les 12:47h
Imatge de l'entrada de l'escola Vedruna
Imatge de l'entrada de l'escola Vedruna | Vedruna
En el calendari escolar d'aquest any hi apareix el divendres 2 de juny com el dia en que es faran públiques de manera oficial les llistes d'inscripcions dels escolars pel proper curs. La matrícula està prevista per la setmana del 12 al 16 del mateix mes, però 17 famílies de Balaguer no saben encara on podran inscriure els seus fills, que iniciaran P-3. Segons ha pogut saber NacióLleida, l'augment de preinscripcions respecte l'any passat no ha anat acompanyat d'una ampliació de grups als centres públics i concertats de la capital de la Noguera, un fet que ha desembocat en un col·lapse que ara haurà de resoldre el Departament d'Ensenyament en poques setmanes.

Les famílies afectades no volen treure els seus fills de Vedruna

​Conscient de la situació, la conselleria ja ha posat sobre la taula la proposta d'obrir una nova línia a Gaspar de Portolà, un dels centres públics de la capital de la Noguera i que ja compta amb dues línies de P-3, és a dir, una cinquantena de nens. La idea del departament topa, però, amb l'oposició d'algunes famílies que s'han quedat fora del repartiment d'escola pels seus fills, que reclamen que el grup proposat per Ensenyament s'obri a l'escola Vedruna, que és concertada, i no a Gaspar.

El motiu d'aquesta reivindicació pivota en base a que els menors que hauran de fer P-3 ja van a la llar d'infants del centre, de manera que obrir una nova línia a Vedruna (actualment en té dues) seria una decisió més "lògica", asseguren alguns pares a aquest diari, que no pas haver de canviar d'escola tot el grup de menors. Una altra opció que es pot demanar, diuen, és un augment de ràtios d'alumnes per classe, una possibilitat encara no explorada per la conselleria.

​Els pares expliquen que s'han quedat sense plaça a causa de les puntuacions que es donen a les famílies i que es fonamenten amb criteris com el de si hi ha germans a l'escola, la proximitat del domicili o del lloc del feina, la discapacitat o  si el pare o la mare reben l'ajut de la renda mínima. No obstant, asseguren que es mantindran ferms en la seva voluntat de seguir al centre fins al punt que apunten que la nova línia que s'obriria a Gaspar de Portolà es podria quedar buida ja que estan disposats a portar els seus fills a centres de fora de la ciutat de Balaguer.

​Fonts de Vedruna consultades per aquest diari apunten que els responsables de l'escola han informat aquesta setmana a les famílies afectades i han demanat una reunió amb el director dels Serveis Territorials d'Ensenyament a Lleida, Miquel Àngel Cullerés, per transmetre-li la voluntat d'acollir un nou grup de P-3. En aquesta mateixa línia també es posicionen les famílies, que mostren la seva intenció de mantenir una trobada amb el director per explicar el motiu de les seves demandes.

Cullerés assegura que la nova línia a Gaspar de Portolà tirarà endavant

El mateix Cullerés explica aquest diari que la proposta de la nova línia a Gaspar de Portolà tirarà endavant i que no hi ha possibilitat que això canviï. En aquest sentit, el director del departament ha indicat que es considera que el centre públic és el que té major capacitat per assumir aquest nou grup que es crearà, si bé ha indicat que aquest fet no implica necessàriament que aquesta línia segueixi durant els cursos de Primària. "Caldrà veure com evoluciona", ha explicat el director, que confirma que en els propers dies es reunirà amb representants de l'escola Vedruna.

Sobre les reivindicacions dels pares, Cullerés ha explicat que cal saber que des de les llars d'infants no hi ha reserves, de manera que pot passar que alguns nens hagin de canviar de centre, com és el cas de Balaguer. El delegat d'Ensenyament tanca la porta també a l'augment de ràtios i recorda que totes les places de P-3 estan plenes amb un màxim de 25 alumnes per classe.

Un problema que ja es veia a venir

El fet que hi hagi més nens que places de P-3 a Balaguer de cara al curs vinent no és un problema sobrevingut. Alguns centres educatius van alertar a Ensenyament del possible creixement de la demanda, un fet que va portar a sol·licitar una nova línia (la novena a la ciutat) per evitar la conjuntura actual. Tot i aquesta "alerta", fonts d'Ensenyament indiquen que des de Barcelona es va negar aquesta ampliació.