El millor teatre de titelles omple Lleida

La fira combina el teatre de marionetes més clàssic amb creacions que utilitzen els llenguatges artístics més innovadors

Redacció
06 de maig del 2017
Actualitzat a les 19:23h
Imatge d'un espectacle de titelles
Imatge d'un espectacle de titelles | ACN
Fidel al primer cap de setmana de maig, Lleida es deixa seduir un any més pel millor teatre de titelles que omple 26 espais de la ciutat. Aquest dissabte la 28a edició de la Fira de Titelles ha programat 44 actuacions, entre les quals les de cinc espectacles que es poden veure per primer cop a la capital del Segrià.

Una altra cita destacada és l'obra Circus, l'última creació de Jordi Bertran, el veterà titellaire català que serà guardonat a l'acte de cloenda de la fira en reconeixement a una trajectòria de 40 anys als escenaris. La majoria de funcions de pagament han exhaurit les entrades abans de començar i les que es fan a l'aire lliure han omplert de públic places i carrers. La fira combina el teatre de marionetes més clàssic amb creacions que utilitzen els llenguatges artístics més innovadors.
 
La 28a edició de la Fira de Titelles ha programat fins diumenge 91 actuacions de 28 companyies en 26 espais de la ciutat, tant tancats com de carrer. Són espectacles per a totes les edats que s'exposen davant d'uns 150 programadors internacionals. La fira té en total uns 300 professionals acreditats. Pel que fa a la procedència de les companyies, 5 són estrangeres (procedents de França, la Xina, Anglaterra i Canadà), mentre que 6 són de la resta de l'Estat i 17 catalanes.

Els organitzadors de la Fira de Titelles han hagut de triar entre les 302 propostes rebudes per participar-hi. D'aquestes, la tria final ha estat 28, tres més de l'any passat. Asseguren que la Fira segueix prioritzant els valors que la defineixen com a certamen professional i com a eina divulgativa i de participació ciutadana, apostant per la qualitat per damunt de la quantitat.

De les estrenes absolutes de la 28a Fira de Titelles de Lleida aquest dissabte al matí s'ha representat 6º below nothing de Karla Krach & Andres Beladiez al Centre d'Art La Panera mentre que les companyies catalanes Peus de porc i Red Button han representat IMAG 341. Un coet per fer volar la imaginació i Automàtics a la plaça Esteve Cuito i a la Plaça Sant Francesc, respectivament.

Tradició i innovació

Una mostra de les noves tendències artístiques que ha programat la fira és precisament una de les estrenes, 6º below nothing, un espectacle dirigit a públic juvenil (+12 anys) que reflexiona sobre les fronteres i migracions al segle XXI. I ho fa sense paraules, a través d'un laberint d'ombres, sensors, ceràmica, so i vídeo que canvia en funció del que fa l'espectador. És obra dels artistes multidisciplinaris Karla Kracht i Andres Beladiez.

Una altra proposta innovadora són les marionetes hologràfiques de la companyia Holoqué a L'oníric món de dins, una singular instal·lació a la plaça Esteve Cuito de l'Escorxador