Tàrrega produeix un documental sobre cinc dones rellevants del municipi durant el segle XX

El treball audiovisual de recerca s'estrena aquest dissabte a la capital de l'Urgell

Redacció
05 de maig del 2017
Actualitzat a les 19:33h
Un moment de l'entrevista a la filla i nets de Maria Bernades
Un moment de l'entrevista a la filla i nets de Maria Bernades | Aj Tàrrega
L'Ajuntament de Tàrrega ha impulsat la producció d'un film documental sobre la vida de cinc dones del municipi que han destacat per la seva trajectòria professional i vital durant el segle XX: l'escriptora Josefina Vidal, la periodista Pilarín Minguell, l'artista Olga L. Pijoan, la docent Alba Güell i la llevadora Maria Bernades. Es tracta d'una iniciativa de la Regidoria de Polítiques d'Igualtat que pretén donar visibilitat a dones targarines rellevants a l'hora que es reivindica la seva tasca, traient-les de l'anonimat.

Titulat "On són les dones targarines?", l'audiovisual s'estrenarà el dissabte 6 de maig a la tarda a Cinemes Majèstic de Tàrrega, amb entrada gratuïta. Aquest treball d'investigació vol omplir el buit de documentació històrica existent pel que fa a biografies de dones vinculades al municipi, siguin targarines d'origen o d'adopció.
El documental, basat sobretot en entrevistes davant la càmera, és obra de l'historiador Jordi Creus, la tècnica Mireia Fontanet i el periodista Dani Hernández. Les biografies s'han reconstruït a partir del testimoni directe de les protagonistes (Josefina Vidal i Pilarín Minguell) o a través de converses amb familiars descendents de les altres tres dones ja desaparegudes. El projecte es va iniciar l'any 2015 amb un treball de recerca de biografies de dones targarines rellevants en el camp de la política, l'educació, l'art o la cultura durant el segle XX.

En aquest primer lliurament les cinc dones protagonistes són: la llevadora Maria Bernades Guardiola (Tàrrega, 1900-Viladecans, 2000); la mestra i activista cultural en favor de l'ensenyament en català Alba Güell Roca (Tàrrega, 1900-San José, Costa Rica, 1997); l'artista plàstica conceptual Olga L. Pijoan (Tàrrega, 1952-San Rafael del Sud, Nicaragua, 1997); la poetessa i política Josefina Vidal Morera (Tàrrega, 1932), i l'actriu, locutora radiofònica i periodista Pilarín Minguell Pont (Tàrrega, 1926). És previst que Josefina Vidal i Pilarín Minguell assisteixin a la projecció, a més de familiars de les altres tres dones protagonistes, ja difuntes.