La Llotja ultima els preparatius per a l'estrena de l'òpera «Goyescas» de Granados

La producció lleidatana, un dels plats forts de l'Any Granados, busca actualitzar l'obra més coneguda del repertori del compositor des d'una visió contemporània

Redacció
03 de maig del 2017
Actualitzat a les 17:19h
Pla general de l'assaig de l'òpera
Pla general de l'assaig de l'òpera | ACN
El Teatre de la Llotja de Lleida acollirà el diumenge 7 de maig l'estrena de l'òpera "Goyescas o los Majos enamorados", l'obra més coneguda del compositor lleidatà Enric Granados i que en aquesta ocasió estarà escenificada amb 130 persones a l'escenari, entre músics, actors i figurants. La producció, promoguda per l'Ajuntament de Lleida en col·laboració amb l'Institut d'Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida i el Departament de Cultura, s'emmarca dins els actes de l'Any Granados, amb motiu de la commemoració dels 100 anys de la mort del compositor lleidatà (1916) i dels 150 del seu naixement (1867).

Segons els seus responsables, l'objectiu de la producció "no és fer una recreació històrica sinó actualitzar l'òpera més coneguda del repertori de Granados des d'una visió contemporània", amb la voluntat d'exportar-la tenint en compte que és el primer cop que es produeix un espectacle d'aquestes característiques a terres lleidatanes. Aquest dimecres s'ha dut a terme el primer assaig dels intèrprets amb l'Orquestra Simfònica Julià Carbonell de les Terres de Lleida al fossat.
 
La novetat d'aquesta producció radica en la posada en escena, que té lloc suposadament al Parc de la Mitjana de la ciutat de Lleida i en la qual hi participen 30 figurants de les comarques de Lleida, que han estat escollits amb un càsting previ.

Producció lleidatana de "Goyescas"

Enric Granados va morir ara fa cent anys en el viatge de tornada procedent de Nova York després d'estrenar "Goyescas" a la Metropolitan Opera d'aquella ciutat. Va morir ofegat amb la seva esposa quan intentava salvar-la del naufragi que un submarí alemany va ocasionar al vaixell en què viatjaven.

"Goyescas" és una òpera en què l'amor i el desamor, la gelosia i l'enfrontament, la festa, la dansa i l'alegria són presents. Tots aquests temes són universals i segueixen sent actuals, i és per aquest motiu que s'ha pensat en una posada en escena actual. L'espai i els moviments dels intèrprets, juntament amb la música, seran el fil conductor per explicar aquesta història. Tot el moviment escènic, realitzat per col·laboradors lleidatans, estarà acompanyat per un grup de ballarins d'arrels de dansa espanyola amb la complicitat de la dansa contemporània.

En la part musical i sota la direcció d'Alfons Reverté hi figura la soprano Lorena Valero i el tenor Albert Montserrat, que comparteixen protagonisme amb la mezzosoprano lleidatana Marta Infante i el baríton Àngel Òdena, tots dos de projecció internacional. La part musical es completa amb el Cor Anton Bruckner, i l'Orquestra Simfònica Julià Carbonell de les Terres de Lleida (OJC). Llorenç Corbella i Montse Colomé comparteixen la direcció escènica i Montse Colomé i Pol Jiménez, la coreografia. L'escenografia ha anat a càrrec del també director de les arts escèniques de la ciutat de Lleida, Llorenç Corbella i el vestuari és obra de la lleidatana Maria Montseny. El repartiment es completa amb Miki Arbizu a la il·luminació i Xavier Pla a la producció executiva.