Serret diu que els fets d'Aspa han accelerat d'una forma «evident» la direcció general dels Agents Rurals

La consellera remarca però que era una "vella reivindicació del cos" i que ha de servir per "dotar-nos com a país d'una policia ambiental correcta"

Redacció
02 de maig del 2017
Actualitzat a les 20:21h
Meritxell Serret, consellera d'Agricultura
Meritxell Serret, consellera d'Agricultura | ACN
La consellera d'Agricultura, Meritxell Serret, ha dit que els fets d'Aspa (Segrià), quan el passat mes de gener un caçador va matar a trets dos Agents Rurals, han accelerat el compromís del Govern per crear la direcció general del cos, que aquest dimarts ha aprovat l'executiu en format d'acord. Serret ha remarcat, però, que aquest òrgan era una "vella reivindicació" del cos i que des de setembre-octubre de l'any passat ja s'hi estava treballant.

Segons la consellera, l'objectiu principal és donar "passos endavant i refermar cada vegada més el cos d'Agents Rurals per dotar el país d'una policia ambiental correcta, totalment desenvolupada i que asseguri la sostenibilitat ambiental desitjada". L'Associació Professional d'Agents Rurals ha valorat positivament l'acord i confia que serveixi per "recuperar 10 anys perduts".

Així mateix, Serret ha destacat que el mateix dia que s'ha creat la direcció, també s'ha aprovat el nomenament del nou director general, Marc Costa, que és advocat i membre del cos de Mossos d'Esquadra. Segons la consellera, d'aquesta manera es vol donar un ''missatge de confiança i fermesa'' de l'aposta del Govern pel cos d'Agents Rurals, el compromís pel seu desenvolupament i la dotació de ''les eines que fan falta per tal que sigui un cos totalment professional, desenvolupat i articulat arreu del territori''.

Amb la creació de la nova direcció general, els Agents Rurals deixaran de ser una subdirecció de la Direcció General de Forests. La reestructuració també pretén potenciar les polítiques forestals i cinegètiques que depenen d'aquesta direcció general, que passa a anomenar-se Direcció General d'Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi.

Des de l'Associació Professional d'Agents Rurals de Catalunya, el seu portaveu, Francesc Coll, ha reaccionat a través de les xarxes socials a l'anunci de la direcció general qualificant-la de ''necessària per tecnificar, organitzar i millorar la protecció del medi ambient'', i ha mostrat el seu agraïment a la consellera Serret. Així mateix, també ha tingut paraules per a la fins avui directora general Montse Barniol, per la ''bona feina en temps molt difícils per als Agents Rurals''. Finalment, ha donat la benvinguda al nou director general i ha assegurat que el ''Govern comença a moure's'' davant la necessitat de ''dinamisme per recuperar gairebé 10 anys perduts''.

La tràgica mort dels dos agents rurals a Aspa va obrir el debat sobre la falta de mesures de seguretat dels efectius del cos. Dies després del crim, el Comitè de Seguretat i Salut del cos d'Agents Rurals va consensuar incrementar les mesures de seguretat de forma extraordinària. En concret, es va decidir fer controls de caça en equips formats per grups de tres persones en comptes de dos, vestint armilles antibales i equipats amb una arma de foc.

També es va acordar crear un grup d'experts en seguretat per a què determini quines mesures definitives hauran d'adoptar els Agents Rurals, tant pel que fa als controls de caça com en la resta d'actuacions del cos. El Comitè de Seguretat i Salut del Cos d'Agents Rurals el formen membres de la direcció d'aquest cos, de la subdirecció general de Recursos Humans, Organització i Relacions Laborals, i també delegats de Prevenció dels diferents sindicats, a banda de representants de l'Administració.