Obre portes el Saló del Llibre Infantil i Juvenil amb la revolució com a eix temàtic

Mollerussa acull per 15è any consecutiu aquesta mostra i es posiciona així "de facto" com a seu permanent

Redacció
02 de maig del 2017
Actualitzat a la 13:26h
Imatge de la presentació del saló
Imatge de la presentació del saló | ACN
La 33ena edició del Saló del Llibre Infantil i Juvenil de Catalunya ha obert portes aquest dimarts al matí al Teatre l'Amistat de Mollerussa amb l'arribada dels primers grups escolars. Enguany el certamen s'ha concebut amb el lema "Visca la revolució!" de manera que les diferents exposicions inclouen llibres que a través dels contes repassen la història de tot tipus de revolucions, des de les personals a les col·lectives.

L'alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, ha assenyalat que després d'acollir 15 edicions consecutives des del 2002 ja són "de facto" seu permanent d'aquest certamen i per això continuaran treballant per superar-se any rere any. L'acte d'inauguració oficial ha comptat amb l'assistència del cantautor i diputat al Parlament de Junts pel Sí, Lluís Llach, que ha estat convidat especialment amb motiu de la temàtica revolucionària d'aquest any.
 
L'alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, ha remarcat "l'aposta cultural" que va fer el municipi fa 15 anys quan va decidir organitzar el saló i el fet que any rere anys "s'hagi anat superant" cada edició. No ha canviat però, segons l'alcalde, la voluntat d'oferir una oferta cultural de tot el sector de la literatura infantil i juvenil a través dels milers d'infants i joves que passen pel Saló.

El cantautor i diputat de Junts pel Sí, Lluís Llach, ha recordat que el feia servir 'La Gallineta' per fer-li dir allò que no s'atrevia a dir i ara ha valorat positivament que un Saló d'aquestes característiques faci servir el lema de la revolució. Segons Llach, aquesta paraula ''ha de deixar de fer por als infants'' per esdevenir una "força motriu d'aprenentatge, evolució i canvi en el món per quan tinguin l'edat de poder-lo canviar". El cantautor i ara diputat no ha pogut amagar durant la seva visita al Saló que se sentia "molt bé en aquest caldo".

La presidenta del Consell Català del Llibre Infantil i Juvenil (Clijcat), Anna Maria Macià, ha remarcat que el lema escollit vol servir per parlar de les "petites grans revolucions, de les que han fet història i de les personals". Macià ha recordat que el Saló està concebut per fomentar la lectura dels infants i joves de tot Catalunya i espera que continuï per molts anys a Mollerussa com a seu territorial.

De la seva banda, el director dels serveis territorials de Cultura a Lleida, Josep Borrell, ha destacat que després de la presència del sector a la Fira de Bolonya i l'anunci de tornar a fer la campanya de regal d'un llibre als nens que fan 6 anys, ara toca el Saló de Mollerussa. Borrell, ha remarcat la importància que té per la demarcació de Lleida el fet de ''ser protagonistes'' d'aquesta gran campanya per a la indústria.

5.000 volums d'una vintena de segells editorials, autors, il·lustradors

Prop de 5.000 volums d'una vintena de segells editorials es poden consultar des d'aquest dimarts i fins al proper 14 de maig al Saló del Llibre Infantil i Juvenil de Catalunya que un any més té com a seu el Teatre l'Amistat de Mollerussa. Els primers grups d'escolars han estat els encarregats de trepitjar puntualment a dos quarts de deu del matí els diferents espais de la mostra. Durant els matins de dilluns a divendres, el Saló té concertades les visites escolars i la previsió és que hi passin uns 3.500 alumnes. A la tarda i el cap de setmana, el Saló està obert per al públic en general.

Enguany l'eix temàtic és Visca la revolució! i aquest es pot palpar, principalment a través de l'exposició monogràfica i també les sis mostres més que hi ha entre les quals destaquen la que porta per títol 'Vermell censura', un recull de llibres censurats o prohibits que s'han convertit en veus perpètues de llibertat. També la de "Pipi Langstrump il·lustrada", una mostra en la que un trentena d'il·lustradors alumnes de l'Escola de la Dona de la Diputació de Barcelona, coordinats per Ignasi Blanch, mostren la seva particular visió del clàssic de l'escriptora sueca Astrid Londgren, que va veure la llum fa 72 anys.

A banda de les exposicions, sis autors participaran en aquesta edició del saló per explicar les seves obres als infants i joves, que podran conèixer de primera mà la feina que fan il·lustradors com Mercè Canals i Ignasi Blanch i els escriptors Jaume Copons, Àngel Burgas, Joan Antoni Martín Piñol i Elisenda Roca. A més, s'han previst sessions de contes per acollir les visites guiades de l'alumnat de les escoles bressol i educació infantil de P-3 a P-5.

El saló es complementarà amb una vintena d'activitats adreçades al públic familiar en cap de setmana i també al professional. L'any passat van ser unes 14.000 persones les que van visitar-lo, xifra que va suposar un 16% més que l'edició anterior. A més a més, la jornada Pedagògica que es porta celebrant des dels darrers quatre anys aprofitant el marc del Saló a través del Departament d'Ensenyament, estarà dedicada als educadors de les llars d'infants i educació infantil.