La Paeria va copiar el pressupost de l'empresa que va guanyar l'adjudicació de l'obra del Camp d'Esports

El consistori va prendre la base de l'oferta de Royal Verd per elaborar el projecte bàsic i executiu | La firma no va acreditar la solvència econòmica i va rebre puntuacions per millores que no entraven en el plec de condicions | El Lleida Esportiu va donar l'obra a Royal Verd tot i que era 160.000 euros més cara que la d'Agrotècnica Segrià SL

25 d'abril del 2017
Actualitzat a les 17:03h
Les obres al Camp d'Esports durant el procés de canvi de gespa
Les obres al Camp d'Esports durant el procés de canvi de gespa | Lleida Esportiu
L'empresa Royal Verd, especialitzada en substitucions de gespes dels estadis, va guanyar el projecte de les obres del Camp d'Esports de Lleida després de presentar una oferta el 8 d'agost del 2016, tres dies més tard que l'altra companyia que va apostar per fer aquest projecte, Agrotècnica del Segrià SL. Segons documents als que ha tingut accés NacióLleida, el pressupost que va presentar la firma guanyadora va ser copiat gairebé de manera íntegra per la Paeria, que es va encarregar de fer el projecte bàsic i executiu de substitució de la gespa del camp com ja ha explicat aquest diari en exclusiva aquest dilluns.

Els conceptes que figuren en la redacció pressupostària són gairebé els mateixos, i, en algun cas, es nota una mà maldestre a l'hora de fer la còpia. L'exemple més clar és el de la "col·locació de pans de gespa". La Paeria va exposar un text en el qual s'indicava que aquest tipus de material havia de ser "tipus Royal Verd Challenge", mentre que en el pressupost que va elaborar la companyia s'hi veia el text exacte però amb un espai en blanc en el qual s'hi tapa de manera evident el nom "Royal Verd" (fotos). No és aquesta l'única evidència que demostra que l'Ajuntament de Lleida va fer el pressupost en base al de l'empresa Royal Verd. El projecte de la Paeria, per exemple, exposava els amidaments (la mesura dels planells i aixecaments topogràfics), si bé no hi constava cap planell que apuntalés les xifres que s'hi exposaven. Tampoc es van justificar els preus referenciats i les marques dels materials eren les mateixes en els dos documents.
 

Detall del pressupost de la Paeria Foto: Paeria Lleida

Detall del pressupost de Royal Verd Foto: Royal Verd


Royal Verd no va acreditar la seva solvència econòmica  

​El plec de condicions fet pel Lleida Esportiu per poder optar a la licitació detallava que calia que el volum de negoci mig de l'empresa que fes l'obra fos, del 2013 al 2015, igual o superior a dues vegades el valor estimat del contracte, que era de 605.000 euros. En aquest sentit, doncs, Royal Verd havia d'acreditar uns ingressos d'1,2 milions, un fet que ho va solventar amb un sol certificat en el qual indicava que entre el 2013 i el 2015 el seu volum de facturació estava entre els tres i els sis milions d'euros.

​Les irregularitats sobre els incompliments van seguir amb els requisits de plantació de la gespa. En aquest aspecte, els plecs indiquen que la gespa havia de tenir un gruix mínim de 3,5 cm, unes característiques que no complia Royal Verd, que va presentar uns gruixos de 3 cm. Tot i això, el procés va continuar endavant i el dia 10 d'agost del 2016 el Lleida Esportiu va fer un informe, firmat per un tècnic de l'empresa Octavi Creus Enginy SL, ubicada al Moianès, en el qual es valoraven les dues ofertes a nivell tècnic i econòmic.

Incompliments en la valoració i adjudicació d'una oferta més cara 

​Sobre 50 punts, Royal Verd en va obtenir 45,2, si bé algunes de les millores que presentava l'empresa no s'adequaven al plec de condicions. Ni el manteniment integral del terreny de joc i annex durant 1 any (el plec deixa clar que el manteniment del nou terreny de joc no és objecte del present plec de condicions), ni la instal·lació de la gespa (amb un gruix de 3 cm quan el plec indicava 3,5 cm) ni tampoc la incorporació de zeolita en la caixa d'arrelament, es podien admetre com a millora.

Tot i això, Royal Verd va guanyar el projecte per poc més de cinc punts malgrat presentar una oferta que era 160.000 euros més cara que la que havia posat sobre la taula d'Agrotècnica del Segrià. Les obres es van iniciar a finals d'agost sense que la Paeria hagués firmat el projecte, que es va aprovar el 13 de setembre mitjançat un decret d'alcaldia.

​Aquest diari s'ha posat en contacte amb el Lleida Esportiu sense rebre cap resposta.