L'alcalde de les Borges acusa Ipcena de «fer el joc» a General d'Olis publicant l'estudi de qualitat de l'aire

Enric Mir anuncia la presentació la setmana vinent dels resultats d'aquest informe a càrrec del director del treball

Imatge de l'alcalde de les Borges, Enric Mir
Imatge de l'alcalde de les Borges, Enric Mir | ACN
Redacció
25 d'abril del 2017
Actualitzat a la 1:40h
L'Ajuntament de les Borges Blanques ha respost al portaveu d'Ipcena, Joan Vàzquez, lamentant que "en lloc de donar suport a les accions decidides dutes a terme pel consistori des del 2011, per acabar amb les irregularitats que cometia l'empresa General d'Olis i Derivats, es dediqui a fer-li el joc revelant el contingut d'un estudi" sobre la qualitat de l'aire encarregat per l'ajuntament de la capital de les Garrigues a la UPC, el qual "fins ara estava servint per obligar l'empresa a adoptar les mesures correctores en les seves instal·lacions per garantir la salut i la qualitat de vida dels borgencs", segons ha ressaltat l'alcalde Enric Mir.

A la vegada, ha acusat Vàzquez de voler "desgastar políticament" l'actual equip de govern de l'Ajuntament de les Borges i "d'afavorir l'oposició". Altrament, Mir ha anunciat la presentació la setmana vinent dels resultats de l'estudi de la qualitat de l'aire a càrrec del director del treball, un acte on des del consistori també es donarà a conèixer "la cronologia real dels fets succeïts des de l'arribada de l'empresa General d'Olis a les Borges Blanques" el 1996.
 
Des de l'Ajuntament de la capital de les Garrigues han afirmat sentir-se "perplexos pel grau de deslleialtat d'Ipcena amb l'actual equip de govern" de les Borges Blanques, "tot i que estar acostumats a les posades en escena surrealistes i altres pantomimes de Vàzquez, volent generar alarma social i desgast polític".

L'actual equip de govern borgenc lamenta que, "per primera vegada des de que l'exalcalde d'ERC, Miquel Àngel Estradé, va autoritzar i legalitzar l'activitat –de General d'Olis a les Borges Blanques-, l'entitat ecologista acusi ara l'actual equip de govern d'afavorir l'empresa quan "li hem plantat cara, portant a Fiscalia les diverses proves de les irregularitats urbanístiques i de les possibles ambientals comeses per General d'Olis". "No entenem com, sent plenament conscient que des del govern del PDECat i Demòcrates de les Borges fins i tot hem incoat un expedient amb ordre d'enderroc cap a l'empresa, Vàzquez ens acusi d'afavorir-la, quan sap perfectament que encara queda pendent d'arxivar definitivament una querella de l'empresa contra l'alcalde per presumptament perjudicar a consciència els seus interessos", han denunciat des de l'equip de govern borgenc.

Per aquesta raó, Enric Mir considera "evident" que Vázquez "actua amb voluntat política per desgastar l'equip de govern, llençant acusacions i ombres de sospita sobre l'honradesa i la defensa dels interessos de la gent de les Borges i les Garrigues" i, "potser per això, darrerament, acostuma a aparèixer acompanyat de persones destacades d'ERC i la CUP". En aquest sentit l'alcalde ha recordat que "si Ipcena ha pogut tenir accés a l'estudi és perquè nosaltres el vam lliurar al Departament de Territori i Sostenibilitat i, per tant, no l'hem amagat mai".

Sobre això, Mir ha assenyalat que des del consistori es va oferir al portaveu i secretari general d'Ipcena "poder-lo consultar però s'hi va negar, al·legant que volia una còpia per endur-se-la fora del consistori". En aquest sentit, des de l'equip de govern de la capital de les Garrigues consideren que Vàzquez "ha fet una interpretació interessada i exagerada dels resultats".

D'altra banda, des del consistori borgenc consideren "curiós" que durant els 15 anys que va funcionar l'empresa abans de l'arribada de l'actual equip de govern, "Ipcena no digués res sobre les mostres evidents de complicitat i permissibilitat de l'anterior alcalde amb General d'Olis, ja que actuaven amb màniga àmplia, sense fer res per evitar les irregularitats de l'empresa ni acabar amb les molestes olors que generava la seva activitat".

Finalment, Mir ha anunciat que "per corroborar totes les actuacions dutes a terme per obligar l'empresa a respectar la llei i que han aconseguit que aquest hagi estat el primer hivern sense episodis significatius d'olors a oliasses a la capital de les Garrigues", la setmana vinent el director de l'estudi i professor de la UPC presentarà els resultats de l'informe, i des de l'equip de govern s'explicarà "tota la cronologia del que ha succeït amb l'empresa General d'Olis i Derivats, des de la seva arribada a les Borges l'any 1996, desprès d'haver traslladat la seva activitat de Tàrrega per diferents conflictes amb la població".

Aquest dilluns, Ipcena ha anunciat que denunciarà l'Ajuntament de les Borges Blanques davant la Generalitat, en aplicació de la Llei de Transparència, per no haver fet públic l'estudi encarregat pel consistori el 2015 a la UPC i que revelaria la presència de 97 compostos orgànics volàtils "d'alta toxicitat" a l'entorn de l'empresa General d'Olis i Derivats, SL, els quals podrien ser perjudicials per a la salut dels treballadors i dels veïns de les poblacions properes, segons l'entitat ecologista.

La presència d'algun d'aquests compostos en l'aire sobrepassaria els límits legals establerts tot i que cal tenir en compte que els mesuraments parcials duts a terme per elaborar l'estudi es van fer en períodes de 15 o 30 minuts i no de 24 hores com seria necessari per poder disposar d'uns resultats reals. A més de demanar responsabilitats a l'Ajuntament i especialment a l'alcalde Enric Mir per no haver donat a conèixer els resultats, Ipcena ha reclamat un estudi més exhaustiu i la paralització de l'activitat de General d'Olis "fins que l'empresa no demostri de forma objectiva que compleix les normatives ambientals".