La PDE demana al Govern que paralitzi el pacte de Rialb i no descarta accions de protesta

En la quinzena assemblea, s'ha reclamat una reunió amb la ministra Tejerina per abordar el Pacte Nacional de l'Aigua

Redacció
23 d'abril del 2017
Actualitzat a les 2:00h
El portaveu de la PDE, Manolo Tomàs
El portaveu de la PDE, Manolo Tomàs | ACN
La Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) ha reclamat al Govern que paralitzi el pacte de Rialb, el projecte que preveu abastir amb aigua del Segre una trentena de municipis de l'Urgell, la Segarra, l'Anoia i la Conca de Barberà. En la quinzena assemblea, celebrada aquest dissabte, la PDE demana que es faci un estudi real de les necessitats dels pobles i d'alternatives d'abastiment. "És el transvasament a poc a poc", ha dit durant l'assemblea el portaveu Manolo Tomàs. La PDE ha descartat convocar cap gran mobilització: "Volem esgotar primer totes les vies polítiques i tècniques per evitar que es produeixi aquesta detracció d'aigua", ha explicat el portaveu Joan Antoni Panisello. Amb tot, no descarten fer altres petites accions, encara sense data ni lloc concretat.
 
A banda d'això, durant l'assemblea també s'ha exposat que la PDE ha sol·licitat una reunió amb la ministra d'Agricultura, Isabel García Tejerina, per abordar el Pacte Nacional de l'Aigua. En aquesta qüestió, se li vol preguntar si aplicarà les modificacions que demana Brussel·les i, si no aplica la directiva europea, "què pensa fer amb el Delta", ha explicat Tomàs. La carta se li va adreçar fa setmanes i encara no han rebut resposta. Ara, la PDE dona 15 dies de marge. Si no, demanaran la compareixença pública al Congrés de la ministra, una sol·licitud per la qual ja asseguren comptar amb els suports suficients.

Encara en aquesta línia, i per presentar una denúncia davant la Comissió Europea, la PDE reclama al Govern "més que declaracions" i li demana que entregui la documentació necessària perquè "es condemni el govern espanyol". La setmana entrant, els representants de 17 municipis ebrencs demanaran a la Generalitat, per escrit, l'aportació de documents per la lluita jurídica en una acció que la PDE ha descrit de "lobby ebrenc".

La PDE també ha fet una crida a "la societat catalana": "no us deixeu enganyar", ha demanat Tomàs, que ha reclamat als que van assistir a la gran manifestació del 2016 a Amposta "que ajudin a explicar que permetre la fugida d'aigua significa la desaparició de les Terres de l'Ebre". Finalment, tot i que sense una convocatòria de mobilització, la PDE ha reclamat "a la gent de l'Ebre, que no falla mai" que estiguin pendents de la lluita perquè "s'embolicarà molt". "Ara serà més complicat que el 2001, quan tot era anar contra el PP", ha afirmat.

En aquesta línia, la Plataforma ha demanat que no es titllin les Terres de l'Ebre d'insolidàries ni s'assenyali que s'allunyen de la construcció d'un nou país. "Que entenguin a Igualada, Lleida i Montblanc que volem un país, però equilibrat", ha etzibat Manolo Tomàs, que també ha denunciat que la Comunitat General de Regants del Canal de la Dreta de l'Ebre "està implicada en aquesta venda de l'aigua" mentre els de l'Esquerra "mantenen una postura ferma de no acceptar el mercadeig de l'aigua".

Sobre el pacte de Rialb, que ha centrat l'atenció durant l'assemblea d'entre tots els temes tractats, s'ha apuntat que és "un transvasament a poc a poc" i s'han queixat que el Govern presenta "excuses", com ara que afecta "poca quantitat d'aigua" i que "és un projecte de país". "No té sentit demanar més cabal al Delta i que, d'altra banda, planifiquin obres per fer extracció d'aigua riu amunt", ha apuntat Matilde Font, portaveu de la PDE. "És un punt que ens ha agafat per sorpresa però veiem que darrere el pacte s'amaga alguna cosa més", ha afegit Panisello en declaracions a la premsa: "s'està preparant una maniobra que sospitem que serà alguna cosa més que abastir a pobles que tenen aquest problema".

Panisello ha explicat que han parlat amb el Departament de Territori i que haurien admès que hi ha alternatives al pacte però que s'haurien d'estudiar. "Que ho facin", ha dit. La Plataforma ha posat damunt la taula altres opcions, com la de connectar els municipis afectats al CAT. "Ens van dir que l'aigua no era de massa qualitat. Llavors resulta que al Camp de Tarragona porten aigua de mala qualitat?", ha qüestionat. Segons la PDE, el Govern també hauria al·legat que la connexió tindria uns costos massa elevats.

Una altra de les qüestions tractades en l'assemblea celebrada a l'Auditori Felip Pedrell ha estat la demanda a la Generalitat que contempli els cabals necessaris perquè el Delta tingui garantida la supervivència dins del Pla de Gestió. "Ara no tenim la solució, però cal exigir-ne una de tècnica abans del 2020", ha dit Susanna Abella, de la Plataforma. "L'únic instrument per baixar els sediments dels embassaments és el cabal del riu", ha reblat.

Sobre la denúncia presentada al Tribunal Suprem, que aspira a derogar la llei que el Consell de Ministres va aprovar el gener i que estableix uns cabals ecològics considerats insuficients, continua en procés, després d'haver estat admesa a tràmit.