Endesa nega qualsevol responsabilitat en l'assecament del Noguera de Cardós

La companyia assegura que la presa de Montalto mai ha estat tancada i que sempre s'hi ha garantit el cabal ecològic

21 d'abril del 2017
Actualitzat a les 11:57h
El riu Noguera de Cardós i la presa de Montalto, en imatge d'arxiu
El riu Noguera de Cardós i la presa de Montalto, en imatge d'arxiu | LimnoPirineus
Endesa s'ha pronunciat avui sobre la denúncia que els Agents Rurals han presentat a l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), en què acusen la companyia d'haver deixat assecar un tram de 700 metres del riu Noguera de Cardós, situat just sota la presa de Montalto. L'empresa elèctrica ha negat que el riu s'hagi assecat en aquest tram i ha assegurat que la presa mai ha estat tancada i que sempre s'hi ha garantit el cabal ecològic. 

La companyia afirma que la presa, de la seva titularitat, compta amb una canonada fixa que deixa anar aigua constantment, a raó de 150 litres per segon, segons han assegurat fonts de l'empresa a Pallars Digital. Asseguren, a més, que no estan obligats a garantir aquest cabal i que tampoc són responsables de les condicions amb què es troba aquest riu. 

Tot i que no s'hi van trobar peixos morts, els Agents Rurals consideren que la manca d'aigua ha tingut una "afectació directa" sobre la fauna piscícola d'aquesta zona. El cos rural explica que el riu s'ha trobat sec perquè la comporta que havia de permetre el pas de l'aigua estava tancada "des de feia un temps".