​Els Agents Rurals denuncien Endesa per deixar sec un tram del riu Noguera de Cardós

Aquest tram es considera reserva genètica de truites, moltes de les quals es tem que hagin mort per falta d'aigua | Els danys produïts, en un moment en què els alevins acaben de néixer, es consideren molt importants

21 d'abril del 2017
Actualitzat a les 0:48h
Primer pla d'un tram del riu Noguera de Cardós sec, sense aigua
Primer pla d'un tram del riu Noguera de Cardós sec, sense aigua | Agents Rurals
Els Agents Rurals han denunciat a la companyia Endesa, empresa que gestiona la central hidroelèctrica que hi ha a la presa de Montalto, situada a la cota 1.360 i dins el terme municipal de Lladorre, per deixar sec un tram del riu Noguera de Cardós. Aquest punt es troba just sota la presa, en una zona que es considera reserva genètica de truites i que forma part del Parc Natural de l'Alt Pirineu.

El tram de riu afectat és d'uns 700 metres de longitud. Tot i que no s'hi han trobat peixos morts, els Agents Rurals consideren que la manca d'aigua ha tingut una "afectació directa" sobre la fauna piscícola d'aquesta zona. El cos rural explica que el riu s'ha trobat sec perquè la comporta que havia de permetre el pas de l'aigua estava tancada "des de feia un temps", tot i que no han pogut precisar-ho amb exactitud.
 
Els danys produïts, en un moment en què els alevins de l'any acaben de néixer, es considera molt important perquè es preveu que molts hauran mort per l'escassetat d'aigua. Els Agents Rurals han presentat la denúncia a l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), que serà la que determinarà si existeix algun tipus de sanció per la companyia elèctrica. Aquest diari ha contactat amb Endesa, que no donarà la seva versió dels fets fins aquest divendres.