Els estudiants podran obtenir el títol d’ESO amb dos suspensos

El ministre d'Educació, Íñigo Méndez de Vigo, prepara un reial decret que serà d'aplicació obligatòria a totes les comunitats autònomes

Imatge d'una aula
Imatge d'una aula | Martí Albesa
Redacció
19 d'abril del 2017
Actualitzat a les 0:28h

Les assignatures suspeses no podran ser llengua i matemàtiques simultàniament. Foto: Martí Albesa


Els alumnes de l'Estat podran obtenir l'ESO encara que hagin suspès dues assignatures. Ara bé, les dues matèries que els quedin no podran ser simultàniament castellà o català i matemàtiques. Així consta al projecte de Reial Decret que el Ministeri d’Educació ha penjat al seu web en període d'informació pública. El text precisa que els territoris amb llengua cooficial, com és el cas de Catalunya, la matèria d’aquesta llengua i literatura "tindrà la mateixa consideració" que la de Llengua castellana i literatura. El projecte de decret estableix que estarà en vigor "mentre es duguin a terme les negociacions dirigides a la signatura d'un Pacte d'Estat per l’educació" i d'acord a la decisió d'ampliar el termini inicialment previst per la LOMCE per a la implantació de les avaluacions finals d'etapa.

El govern espanyol sosté que el decret s’ha elaborat després de consultar les comunitats autònomes al si de la conferència d’educació i d'haver informat el Ministeri de la Presidència i per a les Administracions Territorials. També apunta que el Consell Escolar de l’Estat ja ha emès un dictamen sobre el text, de manera que tan sols li queda passar pel consell de ministres, que el podria aprovar en les pròximes setmanes. A més de la possibilitat d’obtenir el títol d’ESO amb dos suspensos –amb les excepcions citades sobre llengua i matemàtiques de forma simultània- el decret recull que només es computaran les matèries que l'alumne ha de cursar com a mínim en cadascun dels blocs. En relació als alumnes que cursin llengua cooficial i literatura, només es computarà una matèria en el bloc d’assignatures de llibre configuració autonòmica, amb independència que aquests alumnes puguin cursar més matèries d'aquest bloc.

Novetats en el sistema de qualificacions

També estableix el sistema de qualificacions, que serà la mitjana de les qualificacions numèriques obtingudes a cadascuna de les matèries cursades a la ESO expressada en una escala de l'1 al 10 amb dos decimals, i arrodonida a la centèsima. En el cas d'alumnes que s'han incorporat tard al sistema, ja sigui perquè han fet part dels seus estudis a l'estranger o no hagin fet la ESO en la seva totalitat, el càlcul de la qualificació final es farà "tenint en compte únicament les qualificacions obtingudes al sistema educatiu espanyol".

Pels que finalitzin l’etapa després d’haver cursat un programa de millora de l’aprenentatge i el rendiment, el càlcul final es farà sense tenir en compte les qualificacions obtingudes a les matèries que no havien superat abans de la data de la incorporació al programa. El decret també estableix que els alumnes que hagin superat positivament tots els mòduls, matèries i blocs d’un cicle de FP bàsic podran obtenir el títol de graduat en ESO sempre que a la avaluació final del cicle formatiu l’equip docent consideri que han assolit els objectius d’ESO i adquirit les competències corresponents. En aquests casos, segons el text, la qualificació final d’ESO serà la mitjana obtinguda als mòduls asocials als blocs comuns.

Pel que fa a Batxillerat, els alumnes només podran obtenir el títol si superen totes les matèries dels dos cursos. La qualificació final serà la mitjana aritmètica de les qualificacions numèriques obtingudes a cadascuna de les matèries expressada en una escala de 0 a 10. Fins ara, els alumnes podrien obtenir aquest títol amb dos suspensos, i excepcionalment amb tres, sempre que l’equip docent considerés que havien assolit les competències bàsiques.