Fierro: “L’aprofitament de la biomassa és una nova manera de conservar els boscos”

Redacció
22 de març del 2011
El Jesús Fierro.
El Jesús Fierro.

Què s’hi farà exactament a la planta de biomassa?
La planta serà l’encarregada de transformar tota la massa forestal en una font d’energia respectuosa amb el medi ambient, que alimentarà calderes de biomassa per generar calor, i, de forma col·lateral, mantindrà l’entorn natural i paisatgístic. Des de la planta de biomassa es durà a terme una nova gestió forestal per mantenir els boscos nets, sostenibles i sense perill d’incendis.

Finalment, s'ha decidit que l'emplaçament de la planta de biomassa sigui al municipi de Montferrer-Castellbò. Per què es tria aquesta ubicació?
Després de totes les valoracions que han fet des de l’empresa Enerpellet sobre els avantatges i desavantatges de les diferents ubicacions possibles que recull l’informe tècnic encarregat pel Consell d’Administració d’Enerforest es va decidir que Montferrer i Castellbò era la millor ubicació per la proximitat amb una altra activitat similar, a un punt de d’evacuació d’energia i per les condicions econòmiques.

Quan es calcula que estarà construïda la planta de biomassa?
Si tot va bé, entre el 2011 i el 2012 s’hauria de fer tot el procés per entrar en ple funcionament. Jo diria que a mitjan o final del 2012 hauria d’estar en marxa.

Com repercutirà a nivell ambiental?
Per una banda, afavorirà la gestió forestal dels boscos i augmentarà la biodiversitat, i, per l’altra, posarem el nostre granet de sorra en el consumd’energies alternatives, més enllà de les fòssils, tot produint-ne de renovables. Alhora, beneficiarà la caça, les
pastures, i ajudarà a fer que els arbres futurs surtin més consistents i robustos. En definitiva, obtindrem un producte de matèria prima, que fins ara no ha tingut valor, alhora que revaloritzarem la massa forestal en el seu conjunt. També és molt important la cogeneració d’electricitat, que serà al voltant d’una producció elèctrica d’1,34 MW/hora.

I què me’n diu de la repercussió a nivell socioeconòmic?
Per una banda, crearà, de manera directa, uns catorze llocs de treball, i, de manera indirecta, donarà feina al voltant d’unes cent vint persones. A més, suposarà la inserció laboral de persones discapacitades gràcies a la Fundació Integra Pirineus, recentment creada, de la qual se’n derivarà un Centre Especial de Treball.

Qui participa en aquest projecte i com es gestionarà un cop estigui en marxa?
En aquest projecte hi prenen part ajuntaments, entitats menors descentralitzades
i ens públics i privats. El projecte, que s’està duent a terme gràcies a la col·laboració de Territori i Paisatge de l’Obra Social de CatalunyaCaixa i l’empresa basca Enerpellet, serà gestionat per aquesta mateixa empresa a través de la seva xarxa de distribució. L’objectiu final és que tot el que es produeixi s’acabi consumint en tot l’àmbit de l’Alt Urgell.

D’on s’obtindrà la matèria prima?
Per una banda, el 80% dels ajuntaments de la comarca han acordat un conveni amb AUGEMA en el qual els ajuntaments cedeixen les seves explotacions i el consorci garanteix a les pedanies un 3% de benefici net, alhora, AUGEMAtambé està estudiant la possibilitat de retornar un tant per cent de la matèria prima que aportin en forma
de pèl·let. Per un altre costat, hi ha molts privats interessats en poder aportar matèria prima donat que se’ls garanteix la compra al preu preestablert, i, si el preu marcat, que està estipulat en 32 i 37 euros la tona en funció de la qualitat, puja, cobraran més.

Quina producció està prevista obtenir inicialment?
L’objectiu és produir 60.000 tones de biomassa anualment per obtenir una producció de 24.000 tones de pèl·let i unes 15.000 d’encenall, donat que hi ha matèria suficient perquè es pugui assumir ja que no tan sols comptem amb la matèria prima que aportaran els ajuntaments i les pedanies, que representa el 40%, sinó que resta un 60% de massa forestal privada.