Menys oli i més car a la DOP Garrigues per culpa de la sequera

La xifra definitiva representa un 12% menys que la campanya passada i només un 35% de la capacitat productiva de la Denominació d'Origen

Redacció
15 d'abril del 2017
Actualitzat a les 12:43h
Imatges d'ampolles d'oli de les Garrigues
Imatges d'ampolles d'oli de les Garrigues | ACN
La Denominació d'Origen Protegida (DOP) Garrigues ha tancat la campanya de producció 2016-2017 amb 2.830.000 quilos d'oli. La xifra definitiva facilitada pel Consell Regulador reflecteix els estralls de la sequera de la primavera i l'estiu de l'any passat: representa un 12% menys que la campanya passada -quan es va arribar als 3,2 milions-i només un 35% de la capacitat productiva màxima de la zona que comprèn la DOP, que amb una pluviometria normal podria arribar als 8 milions de quilos.

Així ho ha assegurat el president de la Denominació d'Origen, Enric Dalmau, que ha reclamat una vegada més que s'accelerin les obres del canal Segarra-Garrigues per assegurar el reg de suport que estabilitzi la producció en anys de falta de pluges. D'altra banda, la caiguda de la producció, no només a Lleida sinó a escala mundial, ha fet pujar els preus de l'oli. En el cas de la Denominació d'Origen lleidatana, l'oli envasat es ven un 10% més car però l'increment s'ha notat sobretot en les operacions a granel, amb preus fins a un 20% més alts que l'any passat.
 
Actualment, la zona geogràfica de producció de la DOP Les Garrigues està formada per prop de 170.000 hectàrees de 48 municipis de la comarca de les Garrigues, i també del sud del Segrià i l'Urgell. L'any passat els quilos que es van obtenir ja van ser escassos respecte al potencial productiu màxim de les cooperatives que treballen sota aquest paraigües, però aquesta campanya encara s'han reduït més.

La sequera ha fet caure a la meitat la collita a les zones de secà, que continuen sent majoritàries. De fet, segons Dalmau, només el 30% de les hectàrees incloses a la DOP disposen de reg de suport. "L'any passat la campanya ja va ser dolenta perquè també hi va haver manca de pluges i aquest any que tocava tenir una bona collita les olives no han crescut, la sequera s'ho ha menjat tot", lamenta. Segons el president de la DOP, amb una pluviometria normal enguany s'hauria d'haver arribat sense problemes als 5 milions de quilos.

Per això, el principal repte que afronta la Denominació d'Origen és que s'estengui el regadiu i poder estabilitzar així la producció. Dalmau es queixa que les obres que corresponen a la Generalitat per fer arribar l'aigua del Segarra-Garrigues a les finques no s'estan fent prou ràpid malgrat que "els pagesos estan disposats a fer la inversió que els pertoca, perquè el benefici de tenir reg a les oliveres està garantit i és immediat, però el que falta és més pressupost".

"Podríem estar regant el 50% de la superfície de la Denominació d'Origen i, en canvi, els treballs no avancen i estem així, esperant i perdent collites, quan ha quedat clar que la nostra solució és aquesta", afegeix. El president de la DOP fins i tot assegura que "amb el que hem deixat de guanyar aquest any i el passat ja haguéssim pagat el reg de sobres; posar el reg és car, però encara és més car treballar tot l'any i després no collir perquè no plou, això és el que fa inviable l'agricultura".

Preus més alts que no compensen la baixada de quilos a les zones de secà

Les xifres de producció ja són definitives però la campanya de comercialització s'allargarà fins a finals de setembre. La previsió de la DOP Garrigues és que dels 2,8 milions de quilos , 1,8 es vendran envasats al detall i la resta a granel, sobretot amb destí a Itàlia. Segons Enric Dalmau, la temporada passada les ampolles d'oli es venien amb preus que oscil·laven entre 4,20 i 4,40 euros el litre, mentre que enguany la forquilla és d'entre 4,40 i 4,80, un increment que els consumidors no estan penalitzant perquè les vendes "van molt bé". Pel que fa a l'oli a granel, s'estan fent operacions a 4,20 euros el litre, quan l'any passat els preus es van moure entre 3,50 i 3,70.

Segons Dalmau, les cooperatives han volgut mantenir una certa estabilitat en el preu de les garrafes d'oli i no repercutir la mateixa pujada que en el cas del granel, "perquè els compradors no notin tants alts i baixos". A més, remarca que, per als pagesos, els preus d'enguany es poden considerar "normals i raonables" perquè "veníem d'uns preus ruïnosos, per sota costos de producció, i ara s'han situat on els pertoca per a un oli de qualitat verge extra, un oli que a Itàlia es paga dos euros més car com a mínim".