Natura

Aigüestortes sol·licitarà la Certificació StarLight en les properes setmanes

Aquest certificat donarà rellevància als valors d'aquest espai protegit

per Redacció, 11 d'abril de 2017 a les 13:30 |
Dos visitants al Parc Nacional d'Aigüestortes | ACN
Aquesta informació es va publicar originalment el 11 d'abril de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El Parc Nacional d'Aigüestortes està treballant per aconseguir la Certificació StarLight. Des de la direcció del Parc ja s'està treballant en aquest sentit i confia a poder formular oficialment aquesta sol·licitud durant aquest mes de juny. El president del Patronat del Parc, Josep Enric Llebot, ha explicat que aquest certificat ha d'aconseguir donar rellevància als valors del Parc i ha afegit que de les diverses opcions que presenta estan treballant en la Reserva StarLight.

La certificació StarLight cerca garantir la capacitat de gaudir de l'observació de les estrelles i descobrir els valors científics, culturals i naturals que l'acompanyen. Integra ciència i natura i és una eina per desenvolupar productes turístics. Les Reserves StarLight s'atorguen a espais naturals protegits on s'estableix un compromís per a la defensa de la qualitat del cel nocturn i l'accés a la llum de les estrelles.

 
Té com a funció preservar la qualitat del cel nocturn i dels diferents valors associats: culturals, científics, astronòmics, paisatgístics o naturals. Les seves restriccions respecte a la qualitat del cel i visibilitat són molt altes, així com els plans de seguiment i de vigilància de la contaminació lumínica.

Per aconseguir aquesta certificació s'ha dissenyat un pla d'actuacions que contempla un seguit de mesures a desenvolupar en l'àmbit ambiental: millora de l'enllumenat de la zona protegida i entorn, mesures correctores d'emissors acústics dins zona protegida, condicionants ambientals per a les noves activitats, millora ambiental de les instal·lacions i serveis municipals i del Parc, accions educatives a les escoles i campanya de sensibilització a la població local i visitants.


En l'àmbit turístic hi ha un pla d'actuacions que contempla un pla de màrqueting i comunicació, un inventari dels recursos associats al cel fosc, cursos de guies astronòmics Starlight, miradors estel·lars i tutes nocturnes, creació de paquets turístics, certificació StarLight per establiments privats, cooperació amb associats i difusió web.

Els destins turístics StarLight són indrets visitables que es caracteritzen per una excel·lent qualitat per a la contemplació del cel estrellat i per a la pràctica d'activitats turístiques basades en aquest recurs.

 

Participació