L'Arnau de Vilanova supera les 50 proves EBUS per precisar el diagnòstic del càncer de pulmó

La tècnica permet una millor exploració

Redacció
10 d'abril del 2017
Actualitzat a les 8:43h
Imatge de l'Arnau de Vilanova
Imatge de l'Arnau de Vilanova | Europa Press
La Unitat de Tècniques Respiratòries de l'Hospital Arnau de Vilanova de Lleida, que rep a pacients de la Comunitat Valenciana, ha incorporat en la seva cartera de serveis la tècnica diagnòstica de l'ecobroncoscopia o EBUS, de la qual s'han beneficiat més de 50 pacients i que permet una millor exploració i estudi del càncer de pulmó amb tècniques que abans solament es podien analitzar mitjançant cirurgia.

Segons ha informat la Generalitat Valenciana en un comunicat, solament tres hospitals de la província de València realitzen la tècnica, per la qual cosa l'Arnau rep pacients d'altres departaments. La complexitat d'aquest procediment requereix la intervenció de tres persones, dues neumólogos i un infermer, així com la col·laboració amb el servei d'anatomia patològica.

El cap de servei de pneumologia i responsable d'aquesta unitat tècnica, el doctor Juan José Soler, ha destacat que és "una tècnica en contínua expansió", i que en l'actualitat es realitzen dues o tres proves setmanals, "encara que el ritme d'exploracions pot duplicar-se durant el 2017", ha afegit.

Així mateix, els doctors Javier Fullana i María José Lorenzo, especialistes en la realització d'aquesta nova tècnica, han detallat que l'ecobroncoscopia permet accedir a zones a les quals "d'una altra manera no podríem" i que és una tècnica "mínimament invasiva".
La prova també suposa una "major rendibilitat diagnòstica, amb elevada seguretat i sense necessitat d'acudir a tècniques quirúrgiques més agressives".

La tècnica és comparable a una ecografia interna, en la via respiratòria, per veure els ganglis o un altre tipus de lesions pulmonars i dirigir les biòpsies, fent la punció al mateix temps. La connexió amb el patòleg és fonamental per determinar si hi ha cèl·lules tumorals o no, han explicat els responsables.