14 companyies tornen a convertir Tàrrega en territori de residències mesos abans de la Fira

Les companyies internacionals provenen enguany de Portugal, Xile i l’Uruguai

Redacció
06 d'abril del 2017
Actualitzat a les 18:56h
Representants de les companyies residents
Representants de les companyies residents | ACN
Una quinzena de companyies participen enguany en el programa de suport a la creació de FiraTàrrega, realitzant residències artístiques a la ciutat per preparar els projectes escènics que presentaran a la 37a edició de la Fira, al setembre. Companyies entre les quals hi ha enguany joves creadors de Xile, l’Uruguai i Portugal, país veí amb el qual el certamen vol estrènyer vincles. La idea de participació de la ciutadania i del públic -leitmotiv d’aquesta edició- serà present en els exercicis artístics d’aquestes companyies, que a més, ofereixen assaigs oberts a la ciutat. Entre els artistes catalans participants hi ha enguany Íntims Produccions, Los Galindos, Ferran Orobitg o Carla Rovira.
FiraTàrrega rebrà enguany 14 companyies estatals i internacionals (Portugal, Xile i Uruguai), que realitzaran residències artístiques a Tàrrega, per a preparar els seus projectes escènics, i que posteriorment es presentaran a la 37a edició de FiraTàrrega 2017, del 7 al 10 de setembre.

És la setena edició del programa de suport a la creació de la Fira -des que Jordi Duran en va assumir la direcció-, com una via pròpia i complementària a la fórmula clàssica de les coproduccions. A través d’aquest programa la Fira dinamitza i acompanya els processos de creació artística que tinguin un ingredient clar de recerca i d’innovació en l’àmbit de les arts de carrer, així com aquells que continguin elements de participació activa per part de la ciutadania. Són sobretot propostes d’artistes joves, però amb algunes excepcions com la que constitueix la companyia Los Galindos aquest any.

Acollir les companyies al municipi i oferir-los-hi allotjament, trobar l’espai més idoni perquè practiquin i acabin representant el seu espectacle i acompanyar-les en totes aquelles necessitats que sorgeixin és la missió principal del programa, que compta amb una quantitat inicial de 3.000 euros per a cada projecte.

L’altre tret distintiu del programa de Suport a la Creació és la voluntat d’apropar a la ciutadania de Tàrrega els processos de creació de les companyies seleccionades. I més enguany, que la ‘participació’ serà el leitmotiv de la cita. Per això, durant les residències de les 14 companyes, entre març i setembre, la majoria ofereixen almenys un assaig obert a la població. Aquest any se n’han programat un total de 14.

Les companyies del Programa de Suport a la Creació 2017

Les 14 produccions d’enguany conformen un avançament del que serà la programació d’aquest 2017. Són una selecció que consta de perfils i disciplines molt diferents, des d’especialistes en circ, dansa o teatre fins a les arts visuals. Les diferents companyies i artistes han manifestat que amb la projecció dels espectacles pretenen trencar la frontera entre l'espectador i el públic. Es tracta d’un exercici amb el qual s'intenta que el públic s'impliqui amb les emocions que transmeten els artistes i les seues obres

La memòria històrica, la inclusió social o la figura de la dona a nivell social i familiar, també estaran presents als espectacles i a les obres de molts dels col·lectius teatrals.

Col·laboració catalano-portuguesa

'Ferida', una creació conjunta de Rui Paixão, Catarina Campos, Alba Torres, Pau Masaló i Quim Giron és un projecte 'site specific' basat en el treball conjunt de creadors catalans i portuguesos de diverses disciplines artístiques, sota la direcció de la portuguesa Julieta Aurora Santos. El col·lectiu ha explicat que la creació principal està feta a partir de petites creacions personals.

El tema principal de l'obra serà la ferida, una ferida que parteix del concepte de la memòria històrica, de la família, de les pors i del silenci. Tal com han apuntat els artistes, parlen d'una ferida que viatja de generació en generació, però que mai queda resolta. Amb aquesta representació de diàleg artístic es teixeix un vincle d'unió entre dos països veïns que parlen poc, tal i com ha lamentat Jordi Duran.