El Parc Científic pretén crear més de 200 llocs de treball

Els responsables de l'equipament volen la col·laboració d'Hisenda per trobar solucions que assegurin la viabilitat del complex

Redacció
06 d'abril del 2017
Actualitzat a les 9:28h
Un instant de la reunió del consell d'administració
Un instant de la reunió del consell d'administració | ACN
El Parc Científic i Tecnològic Agroalimentari de Lleida (PCiTAL) ha demanat una trobada amb el secretari d'Estat d'Hisenda, Enrique Hernández, per tal d'analitzar conjuntament la situació del parc lleidatà derivada dels préstecs que deu i, d'aquesta manera, buscar de forma conjunta solucions que permetin garantir la viabilitat del complex. El PCiTAL –propietat de la Paeria i la UdL- acumula un deute d'uns 42 milions d'euros, dels quals 39 milions són amb el Ministeri d'Hisenda.

D'altra banda i entre altres qüestions, el consell d'administració del Parc Científic de Lleida ha aprovat la posada en explotació de més de 4.000 metres quadrats addicionals, per tal que puguin acollir dues noves empreses i l'ampliació d'altres dues ja presents al PCiTAL, que comportaran la creació de 210 nous llocs de treball. Així mateix, s'ha examinat el projecte d'adequació de l'edifici de l'antiga caserna d'Artillera per tal que pugui acollir l'Associació d'Empreses de Tecnologia de la Informació (AETI), que donarà feina a unes altres 350 persones.
 
El consell d'administració del PCiTAL ha acordat aquest dimecres demanar una reunió amb el secretari d'Estat d'Hisenda, Enrique Hernández, amb l'objectiu de buscar conjuntament una solució que permeti garantir la viabilitat del complex derivada, sobretot, dels préstecs que el Parc va contreure amb aquest ministeri. Sense voler concretar les peticions que faran arribar a Hernández, el rector de la UdL i vicepresident del PCiTAL, Roberto Fernández, ha explicat que l'objectiu és que "el parc continuï en funcionament i sigui viable econòmicament i que aquesta viabilitat no estigui llastrada per un tema que va ser una decisió de prestar uns diners en comptes d'invertir". "Som hereus d'una història i ara hem de veure com la gestionem perquè el parc segueixi sent una realitat", ha indicat.

Cal tenir en compte que el Parc Científic de Lleida arrossega un deute d'uns 42 milions d'euros, dels quals 39 milions són amb el Ministeri d'Hisenda. En aquest sentit, Fernández ha defensat que, en el seu moment, "l'Estat hagués pogut fer una política general de suports als parcs i en comptes de fer préstec hagués fet una inversió". El rector de la UdL ha explicat que el PCiTAL guarda una carta de l'aleshores conseller d'Universitats, Recerca i Societat de la Informació, Carles Solà, en què aconsellava al Parc Científic lleidatà agafar aquests préstecs amb el compromís que la Generalitat, que també els veia com una inversió, també hi contribuiria. Per això, des del PCiTAL també demanen la implicació de la Generalitat en la cerca d'una solució a la viabilitat del complex.

El PCiTAL posa en explotació 4.000 metres quadrats per a quatre empreses

Altrament, el consell d'administració ha aprovat la posada en explotació al PCiTAL de 4.000 metres quadrats addcionals per tal que puguin acollir l'arribada de dues noves empreses i l'ampliació d'altres dues, que en total generaran 210 nous llocs de treball. Dels espais sol·licitats, 1.700 metres quadrats seran per a una nova empresa de formació online, 650 i 317,85 metres quadrats, respectivament, per a dues firmes del sector de les TIC, i 1.277 metres quadrats per a una empresa d'enginyeria i TIC. Les negociacions estan força avançades i s'espera que properament es signin els contractes de lloguer. Així mateix, durant el primer trimestre del 2017 també han signat els contractes de lloguer i s'han incorporat al Parc Científic de Lleida altres 3 empreses, que ocupen 82 metres quadrats addicionals.

Rehabilitació de l'antiga caserna d'Artilleria de Gardeny

D'altra banda, el consell d'administració del PCiTAL ha examinat el projecte preliminar d'adequació de l'edifici de l'antiga caserna d'Artilleria, que aportarà 2.000 metres quadrats més al Parc. Està previst que l'edifici l'ocupi l'AETI, amb qui el Parc està ultimant un conveni de col·laboració, per destinar-lo a oficines tecnològiques, amb capacitat per a 350 nous llocs de treball. Es preveu que la rehabilitació de l'edifici i la convocatòria del concurs de concessió es realitzin en el període 2018-2019, segons ha explicat l'alcalde de Lleida i president del PCiTAL, Àngel Ros.