Lleida comptarà a finals d'any amb un 42% més de places per infants i adolescents protegits

Es crearà la primera Casa d'Infants i el primer Centre Residencial d'Educació Intensiva de la demarcació que permetran oferir un servei integral

Redacció
04 d'abril del 2017
Actualitzat a la 13:33h
Farré, Bassa i Calvo, aquest dimarts
Farré, Bassa i Calvo, aquest dimarts | ACN
Lleida comptarà a finals d'any amb tots els equipaments necessaris per atendre infants i adolescents protegits i incorporarà dotze professionals més per oferir una atenció més personalitzada. Pel que fa a equipaments, en concret es passarà de set a deu Centres Residencials d'Acció Educativa (CRAE) a la demarcació que permetran augmentar de 154 a 180 les places ofertades. També s'augmentaran de quatre a deu els pisos per a joves majors de 17 anys que els permeten viure amb més autonomia, la qual cosa farà augmentar les places de 16 a 33.

Per primera vegada a Lleida, a més, es crearà una Casa d'Infants amb vuit places, que està previst que obri el mes de maig a la Zona Alta de la ciutat així com un Centre Residencial d'Educació Intensiva (CREI), amb 20 places per a joves d'entre 12 i 18 anys tutelats, que està previst licitar en breu i que es calcula que serà una realitat a finals d'any. D'aquesta manera, en total, s'augmentaran de 170 a 241 les places que la Generalitat posa a disposició d'infants i adolescents, gràcies a un augment del pressupost destinat al departament d'Afers Socials del 10% a tot Catalunya. S'ofereix així un servei integral a la demarcació de Lleida ja que, fins ara, per exemple, els usuaris del CREI havien de ser atesos a Tarragona.
 
Són les principals novetats que han presentat aquest dimarts a Lleida la consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, i el director general d'Atenció a la Infància i l'Adolescència, Ricard Calvo. Entre aquestes mesures, destaquen la creació de quatre nous Centres Residencials d'Acció Educativa (CRAE) a Tremp, la Seu d'Urgell, Lleida i Juneda.

Bassa ha explicat que aquests nous equipaments responen a la implementació del nou model residencial que ha impulsat el Departament. "Posem en marxa un pla de xoc per atendre infants i adolescents tutelats amb la creació de CRAE de dimensions més reduïdes i de menys places, on l'atenció pugui ser més personalitzada i on tinguem una major segmentació per edats. Volem fer unitats convivencials de 10 o 12 infants com a màxim amb habitacions individuals o dobles, amb vocació d'integració comunitària", ha explicat la consellera.

Entre les novetats anunciades per la titular de Treball, Afers Socials i Famílies, s'inclou un augment de dotze professionals nous als Equips d'Atenció a la Infància i l'Adolescència, la creació d’itineraris de protecció individualitzats per a deu joves de més de 16 anys amb l'objectiu d'iniciar un procés de transició a la vida adulta i la implementació d'una comissió de tuteles, que, formada per experts interdisciplinars i presidida per un funcionari públic, revisarà les execucions de tutela dels infants.

Bassa també ha destacat la creació de 26 places noves en CRAE i 15 places per a joves de més de 18 anys repartides en sis nous pisos tutelats. Finalment, també s'ha anunciat la creació de la primera casa d'Infants a la demarcació de Lleida, adreçada no només als nens sinó també a les seves famílies, que en mantenen la tutela, i del primer Centre Residencial d'Educació Intensiva per a 20 adolescents i joves de 12 a 18 anys tutelats que presenten alteracions de conducta i requereixen uns sistemes d'educació intensiva.

Actualment el sistema de protecció de la Generalitat de Catalunya atén 6.927 infants i adolescents. D'aquests, més de la meitat continuen vivint en família extensa o en una família acollidora, mentre que la resta, 2.975, es troben en centres residencials. Pel que fa a la demarcació de Lleida, hi ha 461 infants tutelats en mesura protectora, 193 dels quals viuen en un recurs residencial.