La fruita fresca catalana, de missió comercial al Canadà

Afrucat i ACCIÓ es marquen l'objectiu es guanyar mercat davant els canvis que es poden donar en la relació comercial del país amb els Estats Units, arran de la política "recentralitzadora" de Donald Trump

Fruita de Lleida
Fruita de Lleida | ACN
Redacció
30 de març del 2017
Actualitzat a la 1:47h
L'Associació Empresarial de Fruita de Catalunya (Afrucat) i l'oficina comercial d'ACCIÓ a Montreal (Catalonia Trade & Investment) han organitzat per aquesta setmana una missió comercial a Canadà, amb l'objectiu de potenciar les exportacions de fruita fresca catalana cap a aquell país. La destinació s'ha seleccionat tenint en compte el canvi en la relació comercial que el país pot tenir amb els Estats Units –principal proveïdor de fruita dolça del Canadà- a partir d'ara com a conseqüència de la nova política "recentralitzadora" de Donald Trump.

En aquest sentit, sis empreses associades a Afrucat participen en aquesta missió presentant fruita dolça (pomes, peres, préssec, nectarina, préssec pla i prunes), cítrics, raïm i caquis. També està previst dur a terme un Study Tour per visitar centres comercials i mercats, veient de primera mà el mercat, la fruita consumida, els formats de presentació i els preus. La missió comercial, subvencionada per ACCIO, comptarà amb una agenda agrupada de contactes empresarials locals formada per importadors-distribuïdors, centrals de compres, caps de compres de cadenes de distribució i grans brokers de fruita.

Canadà ha estat la destinació seleccionada pel grup d'internacionalització d'Afrucat valorant com "estratègic" el canvi en la relació comercial que el país pot tenir amb els Estats Units com a conseqüència de la nova política recentralitzadora de Donald Trump. Segons Afrucat, "aquesta política de potenciació de la inversió en territori nord-americà afectarà majoritàriament als països limítrofs" com pot ser el cas de Canadà i Mèxic. També les noves varietats de fruita d'os que fan més competitius els préssecs i nectarines catalanes i l'existència de protocol d'importació amb Canadà han estat elements que han incidit en l'elecció de la destinació.

Cal tenir en compte que actualment la importació del mercat canadenc de fruita dolça procedeix dels Estats Units en un 90% per al préssec i la nectarina, en un 81% per a la poma i en un 60% per a la pera.

El mercat de la fruita al Canadà

Canadà és un país amb una població de 36 milions d'habitants i amb un interès creixent en l'alimentació saludable, el consum de productes biològics i la producció autòctona.

Tot i comptar amb una producció pròpia adaptada a les baixes temperatures, les importacions canadenques van créixer un 13% en l'exercici 2015 respecte a l'anterior. Les principals fruites importades pel Canadà són, per aquest ordre, el plàtan, melons, pomes, raïm, taronges, mandarines, maduixes, gerds, nabius i altres. Els principals països subministradors canadencs de fruita fresca són els Estats Units (47%), Mèxic (12%), Xile (7%), Costa Rica (4%), Guatemala (4%), el nord d'Àfrica i finalment el sud d'Europa.

Fins ara el subministrament canadenc de fruita d'os es basa en la producció autòctona i l'americana i només quedava l'opció de complementar el seu calendari en períodes d'escassetat de les seves principals fonts d'aprovisionament, segons Afrucat. En aquest moment, l'estat espanyol se situa en la novena posició del rànquing d'importadors de pomes cap al Canadà, en la onzena pel que fa a peres, i en la cinquena quan a préssecs i nectarines.