L'avantprojecte de la llei de muntanya es debatrà al Parlament al juliol

Ho ha anunciat el director general de Polítiques de Muntanya, Albert Alins, a la inauguració del 4rt Saló de l'Esport i del Turisme Actiu i de Muntanya de Lleida

Redacció
26 de març del 2017
Actualitzat a les 17:56h
Imatge de dos excursionistes
Imatge de dos excursionistes | Adrià Costa
L'avantprojecte de la nova llei de muntanya que ha de substituir la del 1983 es debatrà al Parlament al mes de juliol després d'un procés participatiu al territori que començarà el mes que ve. Ho ha anunciat el director general de Polítiques de Muntanya, Albert Alins, després d'inaugurar el 4rt Saló de l'Esport i del Turisme Actiu i de Muntanya de Lleida. Alins confia aconseguir el consens polític necessari per poder aprovar definitivament la normativa durant el tercer trimestre de l'any i que el pressupost del 2018 ja reculli dotacions per als programes que penjaran de la nova llei de muntanya.

"Aquesta llei ha de representar un punt d'inflexió per a l'activitat a muntanya, ara més que mai ha de ser una llei de promoció del territori, on hi ha d'haver infraestructures i telecomunicaicons, i on és fonamental que hi hagi activitat econòmica que permeti que la gent que vol viure en aquestes comarques ho pugui fer amb les mateixes condicions i la mateixa dignitat que a la resta del país", ha afirmat.

En aquest sentit, ha explicat que la llei "desplegarà una sèrie de programes sectorials de tots els departaments que tindran com a finalitat que l'activitat econòmica s'arreli al territori i al mateix temps fixar la població". L'àmbit considerat de muntanya abasta el 46% de la superfície del país però aplega només el 4,6% de la població. A Europa només hi ha llei específica de muntanya a França, Itàlia i Catalunya.
 
Segons Alins, durant el mes que ve començaran unes jornades de debat d'àmbit comarcal "per tal que les administracions locals i la resta d'agents del territori puguin fer valdre la seva opinió i aconseguir que aquesta llei sigui el màxim de consensuada possible". Més expositors al Saló de l'Esport i del Turisme Actiu i de Muntanya

La 4a edició del Saló de l'Esport i del Turisme Actiu i de Muntanya (STM) ha ampliat els expositors fins a 70, 10 més que en l'edició anterior, i també ha programat 25 activitats paral·leles, entre jornades tècniques, conferències, tallers, curses i activitats exteriors i demostracions. Entre aquestes, destaquen la 15a Fira del Llibre, Turisme i Esports de Muntanya, que compta amb la participació de 7 editorials. A més, el saló coincideix enguany amb les fires Petitàlia i Mascota'm. D'aquesta manera es vol incrementar el nombre de visitants global aprofitant que els tres certamens estan dirigits al públic familiar. Juan Antonio Serrano, organitzador del STM, ha posat l'accent en la presència com a expositors de la Xarxa de Parcs Nacionals, Paradores de Turismo i l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya.

Aquest dissabte al matí s'ha debatut sobre el futur i els riscos per al medi ambient de les curses i les marxes de muntanya en el marc d'una jornada tècnica organitzada per Fira de Lleida, INEFC-Lleida i la Universitat de Lleida amb l'objectiu de fer un diagnòstic de l'evolució d'aquestes activitats en els darrers 10 anys, posant en relleu les problemàtiques potencials i les possibles solucions.

La sessió s'ha centrat en aspectes organitzatius i de gestió, concretament en la necessitat de plantejar de forma sostenible les curses i marxes de muntanya que es desenvolupen en espais naturals i protegits. També s'ha presentat una iniciativa en marxa, el codi de Bones Pràctiques en l'Organització i Celebració de Curses i Marxes per Muntanya, a càrrec de Marc Costa i Eduard Plana, de la Fundació Món Rural i Centre Tecnològic Forestal de Catalunya.

Aquest dissabte a la tarda el Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici serà el protagonista de les tres conferències. La Xarxa de Parcs Nacionals organitza la conferència "Els senders centenaris de la Xarxa de Parcs Nacionals", amb la presència de la directora del Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, Mercè Aniz, entre d'altres.

L'Associació de Guies Interpretadors del parc durà a terme la conferència "Camins vius", i també explicarà les seves principals línies de treball durant la xerrada "Freeman i la interpretació en els Parcs Nacionals; l'exemple d'Aigüestortes". Per últim, la Fundació La Manreana organitza per demà diumenge la conferència "Infants i cavalls: Un aprenentatge vivencial a la natura", mentre la Federació Aragonesa de Muntanyisme, presentarà el Projecte Aneto Segur.

Aquest any no hi ha representació de la secció de muntanya de l'exèrcit espanyol, una presència que l'any passat va generar crítiques de la federació d'ERC al Pirineu i de la Crida-CUP de Lleida.

Activitats diverses

El saló ofereix múltiples activitats, com el mini circuit de bicicletes BMX per a infants i adults instal·lat per Bikepark Vilasana, el rocòdrom de la Federació d'Entitats Excursionsites de Catalunya i les dues exhibicions sobre la moto del pilot de trial lleidatà Marcel Justribó, dissabte i diumenge a la tarda.

El Grup de Rescat i Intervenció de Muntanya de la Guàrdia Civil ha muntat dues cordes fixes per fer-hi demostracions de progressió i exposa material divers del Servei de Muntanya i del Seprona. De la seva banda, els Mossos d'Esquadra-Unitat de Muntanya també han instal·lat una tirolina i exposen material, un vehicle i una moto de neu.